Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με 81 ψήφους υπέρ, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Νωρίτερα:

Διάγγελμα στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να απευθύνει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για τη γειτονική χώρα.

Μετά από αλλεπάλληλες αναβολές χτες και σήμερα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του κοινοβουλίου της γείτονος, η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα, καθώς ξεπεράστηκαν οι επιφυλάξεις επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και εξασφαλίσθηκε η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για την τρίτη φάση συνταγματικής αναθεώρησης (80 βουλευτές επί συνόλου 120).


Η απεμπλοκή προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του μικρού αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος Besa, το οποίο αντιδρούσε στην προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγραφή της ιθαγένειας στα επίσημα έγγραφα (“μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”).

Νωρίτερα:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια αναφορικά με την εξασφάλιση των 80 βουλευτών που απαιτούνται για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιβεβαιώνοντας τις διαρροές κυβερνητικών πηγών και σκοπιανών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από τη Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος SDSM, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, απαντώντας πριν λίγο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κινήματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ζάεφ-Κασάμι, ο Κοσταντίνοφ ανέφερε ότι θα υπάρξει αργότερα κοινή ανακοίνωση. 

Facebook Comments