Η κυβερνητική πρόταση για αναγραφή της κατεύθυνσης του άρθρου που αναθεωρείται στα ψηφοδέλτια, πέρασε κατά πλειοψηφία παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τα κόμματα της οποίας απείχαν.

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως συζητάμε από το πρωί πως αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δέσμευσης- δεσμευτικότητας με την επόμενη, τονίζοντας πως “η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η Βουλή πρέπει να αποφασίσει και για την κατεύθυνση και για το σκοπό αυτό στο ψηφοδέλτιο του κόμματος θα αναγράφονται αναλυτικά οι προτάσεις του κόμματος. Με τον τρόπο αυτό θέλει να “περάσει” και η κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι διατάξεις που θα αναθεωρηθούν.

Η στάση της αντιπολίτευσης

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αντίθετη άποψη και πιστεύει ότι οι αλλαγές πρέπει να αποφασιστούν από την επόμενη Βουλή. Συνεπώς στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αναφορά θα γίνεται στα άρθρα που πρέπει να αναθεωρηθούν χωρίς να υπάρχει αναλυτική καταγραφή της κατεύθυνσης.

Ο εισηγητής της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, Κώστας Τασούλας διαβάστε περισσότερα στο dailypost.gr

Νωρίτερα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η κυβερνητική πρόταση να μπορεί να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια όχι μόνο το άρθρο που αναθεωρείται, αλλά και η κατεύθυνση.

Με πλάγιο τρόπο επιχείρησε η κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή για το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων.

Το θέμα της κατεύθυνσης μπαίνει ουσιαστικά με έμμεσο τρόπο μέσα από το τι θα αποφασιστεί να αναγράφεται στα ψηφοδέλτια. Να επισημανθεί εδώ πως ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως συζητάμε από το πρωί πως αυτή η Βουλή έχει μια σχέση δέσμευσης- δεσμευτικότητας με την επόμενη, τονίζοντας πως “η επόμενη Βουλή έχει τον πρώτο και καθοριστικό ρόλο από τη στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός”.

Επέμεινε στην διεξαγωγή ψηφοφορίας (δι εγέρσεως) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα στην αυριανή ψηφοφορία να καταγράψουν στα ψηφοδέλτια το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση άρθρων, με στόχο όμως να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.

Τελικά η κυβερνητική παράταξη έμεινε μόνη αφού τα υπόλοιπα κόμματα αποχώρησαν από τη διαδικασία αρνούμενα να αποδεχθούν τις μεθοδεύσεις της, ο δε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κράτησε σαφείς αποστάσεις από το κυβερνητικό σχέδιο υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η επόμενη Βουλή έχει το πρώτο και αποφασιστικό λόγο από την στιγμή που παρεμβαίνει ο λαός.

Facebook Comments