Αλλεργίες της Άνοιξης – ποια τα συμπτώματα – τρόποι αντιμετώπισης
Επίσης το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, έχουν ως επακόλουθο υψηλότερα επίπεδα γυρεοφορίας
Επίσης το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, έχουν ως επακόλουθο υψηλότερα επίπεδα γυρεοφορίας
Οι ανοιξιάτικες αλλεργίες προκαλούνται από τη γύρη των ανεμόφιλων φυτών, επομένως όσο πιο έντονη είναι η ανθοφορία τόσο περισσότερα συμπτώματα θα έχουν οι ευαίσθητοι ασθενείς. Η ανθοφορία εξαρτάται από το κλίμα (τις αλλαγές της θερμοκρασίας και της υγρασίας), με τις ζεστές ημέρες να ευνοούν την άνθηση και τις βροχές να «ξεπλένουν» την ατμόσφαιρα από τη γύρη. Επιπλέον, ο άνεμος βοηθάει στη μετακίνηση της γύρης μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ οι μετακινήσεις αερίων μαζών αυξάνουν την κινητικότητα της γύρης.
Επίσης το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, έχουν ως επακόλουθο υψηλότερα επίπεδα γυρεοφορίας. Το κλίμα γίνεται πιο «τροπικό» και ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας παρατείνει την ανθοφορία. Ρόλο παίζει και η ρύπανση, καθώς οι γύρεις προσκολλώνται πάνω στα σωματίδια των ρύπων και με αυτόν τον τρόπο γίνονται πιο αλλεργιογόνες για τον οργανισμό.
Η γύρη που προκαλεί αλλεργίες είναι των δέντρων, των γρασιδιών και των ζιζανίων. Στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην Νότια και στην Κεντρική Ελλάδα, το κατ’ εξοχήν δέντρο με αλλεργιογόνο γύρη είναι η ελιά. Αν κάποιος έχει αλλεργία στο γρασίδι, τον πειράζει η γύρη από τα περισσότερα από τα χορτάρια που υπάρχουν στην εξοχή. Ανάμεσα στα ζιζάνια τέλος, στη χώρα μας προεξάρχει η παριετάρια ή περδικάκι (σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αποκαλείται περδικούλι, παρθενούλι, κολιτσίδα κ.ά.). Πρέπει να γνωρίζετε ότι η γύρη των πεύκων είναι σπάνια αιτία αλλεργιών, αλλά επειδή είναι μεγαλύτερη και εμφανής συχνά οι ασθενείς αποδίδουν σε αυτήν (ή, για τον ίδιο λόγο, στη λεύκα) τα συμπτώματά τους.
Τι είδους αλλεργίες προκαλούν οι γύρεις; Η συνηθέστερη είναι η αλλεργική ρινίτιδα, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται και από συμπτώματα στα μάτια, δηλαδή αλλεργική επιπεφυκίτιδα (η αλλεργική επιπεφυκίτιδα σπάνια εκδηλώνεται δίχως ρινίτιδα). Η βαρύτερη ίσως κλινική εικόνα είναι το άσθμα, στο οποίο τα συμπτώματα προέρχονται από τους βρόγχους και σε περίπτωση κρίσης μπορεί να γίνουν πολύ έντονα ή και επικίνδυνα για τον ασθενή.
Για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα, το καλύτερο μέσο είναι η πρόληψη.Για παράδειγμα να αποφεύγονται οι περίπατοι σε ελαιώνες ή χωράφια και να οδηγούν με κλειστά παράθυρα και καλής ποιότητας φίλτρα στον κλιματισμό του αυτοκινήτου τους.
Facebook Comments