«Βρέχει» λεφτά στην στράτα των φορολογούμενων (μέχρι το Μάϊο)

Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο, ούτε κάνει προεκλογικά παιχνίδια και τρικ», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπολου, τονίζοντας πως δημοσιονομικός χώρος

«Βρέχει» λεφτά στην στράτα των φορολογούμενων (μέχρι τον Μάιο)

«Η κυβέρνηση δεν μοιράζει λεφτά με το ελικόπτερο, ούτε κάνει προεκλογικά παιχνίδια και τρικ», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπολου, τονίζοντας πως δημοσιονομικός χώρος δεν υπάρχει. Αφού λοιπόν η κυβέρνηση ψάχνει και δεν βρίσκει λεφτά για παροχές, σκέφτηκε μία άλλη λύση η οποία θα γεμίσει τις τσέπες των φορολογούμενων πριν τις κάλπες. Αυτή είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχει το Μαξίμου να αλλάξει το κλίμα των δημοσκοπήσεων οι οποίες, παρά τις παραδοχές και τις ελαφρύνσεις που έχει δώσει απλόχερα, δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ μονίμως δεύτερο και έως και 10 μονάδες μακριά από την Νέα Δημοκρατία. Η λύση που σκαρφίστηκαν λοιπόν στο οικονομικό επιτελείο είναι το… τροχάδην στις επιστροφές φόρων.

Πιο ξεκάθαρο σήμα για εκλογές λίαν συντόμως, δεν θα μπορούσε να δώσει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ αφού φρόντισε να επισπεύσει τις επιστροφές φόρων καθώς και την πληρωμή επιδομάτων σε όσους… πιστούς τρέξουν. Έτσι, νωρίτερα από ποτέ άνοιξε η αυλαία του Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις και ξεκάθαρος στόχος της κυβέρνησης είναι να πάνε οι φορολογούμενοι με αρκετά εξτραδάκια στις τσέπες τους πριν τις κάλπες.

Όσοι έχουν να λάβουν επιστροφή λοιπόν, θα την λάβουν το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες από την ΑΑΔΕ, ενώ όσοι δεν δικαιούνται, αν.. τρέξουν θα μπορέσουν τουλάχιστον να προλάβουν τα αναδρομικά επιδόματα στέγασης ή να ξεκινήσουν να λαμβάνουν τα προνοιακά επιδόματα. Επιπλέον, το γεγονός ότι φέτος τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις σημαίνει πως θα λάβουν και ξεχωριστά εκκαθαριστικά και έτσι, αν έχουν δικαίωμα επιστροφής φόρου, ο ένας δεν θα εξαρτάται πλέον φορολογικά από τον άλλο, και έτσι θα δουν το ποσό που τους οφείλει το κράτος ως επιστροφή, πολύ σύντομα στον λογαριασμό του.

Ευχαριστημένοι φορολογούμενοι ίσον εν δυνάμει ψηφοφόροι, σκέφτεται το Μαξίμου.

Ωστόσο για μία ακόμη φορά, τον… λογαριασμό θα τον πληρώσει η… επόμενη κυβέρνηση, Θα εξηγήσουμε το γιατί.

Στο παρελθόν, καθώς τα εκκαθαριστικά έβγαιναν πολύ αργότερα μέσα στο έτος, κατακαλόκαιρο, και άρα τα συμψήφιζε η κυβέρνηση με τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που βελτίωνε ή μάλλον «εγγυόταν» τα φορολογικά έσοδα, φέτος πρώτα θα λάβουν τις επιστροφές οι φορολογούμενοι και μετά, στο β’ εξάμηνο θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, όταν και θα έχουν εκδοθεί τα σχετικά εκκαθαριστικά, και έτσι δεν θα μπορέσει να υπάρξει ο συνήθης συμψηφισμός.

Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος το φθινόπωρο, όπου θα συμπέσουν οι δόσεις ΕΝΦΙΑ καθώς και οι πληρωμές φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις καθώς και διάφοροι άλλοι φόροι όπως τα τέλη κυκλοφορίας (το γνωστό φορο-τσουνάμι προς τα τέλη του έτους), να μην εισπραχθούν τα ποσά που υπολογίζονται, με αποτέλεσμα να «πέσει έξω» ο προϋπολογισμός, να απειληθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, προκαλώντας εντάσεις με τους θεσμούς.

Αλλά αυτό (για μία ακόμη φορά) θα είναι ένας πονοκέφαλος ο οποίος θα χτυπήσει την Ν.Δ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτελεί άλλο ένα κίνητρο για το Μαξίμου να προχωρήσει σε εκλογές νωρίτερα παρά αργότερα.

Επίσης, την κωλοτούμπα την είδατε με την πρώτη κατοικία, έτσι; Πάνε και οι μονομερείς ενέργειες, πάνε και οι λεονταρισμοί. Αυτό κρατά ευχαριστημένους τους θεσμούς και έτσι δεν θα έχουν λόγο να μην προχωρήσει η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από το Eurogroup, η οποία και αποτελούσε μέχρι τώρα το μεγάλο αγκάθι στον δρόμο του success story του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες. Τώρα ανοίγει έτσι ο δρόμος προς μία νέα έξοδο στις αγορές άμεσα, πιθανώς και εντός Απριλίου, είτε με νέο ομόλογο είτε με το άνοιγμα υφιστάμενης έκδοσης, στέλνοντας νέο σήμα επιτυχίας στις αγορές, ενώ τέλη του μήνα αναμένεται και η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, ότι πρέπει για την προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα.

 

Facebook Comments