Οι μαγκιές πληρώνονται (από τους επόμενους)
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται (από τις δημοσκοπήσεις) αρχίζει τις κουτοπονηριές, τις ρήξεις, δημιουργεί εχθρούς και φωνάζει πριν κάνει (συνήθως) την κωλοτούμπα
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται (από τις δημοσκοπήσεις) αρχίζει τις κουτοπονηριές, τις ρήξεις, δημιουργεί εχθρούς και φωνάζει πριν κάνει (συνήθως) την κωλοτούμπα
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται (από τις δημοσκοπήσεις) αρχίζει τις κουτοπονηριές, τις ρήξεις, δημιουργεί εχθρούς και φωνάζει πριν κάνει (συνήθως) την κωλοτούμπα. Αυτό το μάθαμε καλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Και το άρωμα των εκλογών, το οποίο γίνεται ολοένα και εντονότερο, έβγαλε και πάλι στη φόρα το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Άλλωστε οι μαγκιές (τους) θα πληρωθούν από τους επόμενους…
Η ελληνική κυβέρνηση εδώ και καιρό είχε αρχίσει να υποτιμά τη σημασία της εκταμίευσης του 1 δις. ευρώ από το Eurogroup με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαρρέει με νόημα ότι το θεωρούν non-event, «δεν θα γίνει και κάτι» είχε πει χαρακτηριστικά. Η βιασύνη τους όμως να βγουν στις αγορές πριν το Eurogroupανακοινώσει αυτή του την ετυμηγορία, αποδεικνύει πως κάθε άλλο παρά ανούσιο το θεωρούν και είναι. Και η ουσία του δεν είναι το ποσό αυτό καθαυτό. Το 1 δισ. δεν λείπει αυτή τη στιγμή από τα ταμεία της κυβέρνησης, έχουν το περίφημο «μαξιλάρι». Η ουσία του όμως είναι συμβολική, και σε αυτό δίνουν σημασία οι αγορές. Βλέπουν πως η ελληνική κυβέρνηση μη τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και τις δεσμεύσεις, δεν μπορεί να λάβει τη δόση, όχι από τα δάνεια των πιστωτών αλλά από τα κέρδη που έχουν πραγματοποιήσει η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα. Το συμβολικό αυτού με λίγα λόγια, είναι πως η Ελλάδα παραμένει δεμένη χειροπόδαρα από ένα πρόγραμμα που για λόγους επικοινωνιακούς δεν βαπτίστηκε μνημόνιο. Και επίσης, ότι οι μαγκιές, που τόσο καλά ξέρει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν περνούν.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα «πληρώνει» με επιστροφή της αβεβαιότητα, τις καθυστερήσεις γύρω από τον νέο νόμο Κατσέλη. Λες και η κυβέρνηση του κύριου Τσίπρα δεν γνώριζε εδώ και πολλούς μήνες ότι ο προηγούμενος νόμος για την προστασία της 1ης κατοικίας έληγε και έπρεπε να αντικατασταθεί. Ωστόσο, τρέχουν την τελευταία στιγμή και τελικά μέσα στον πανικό τους, προχωρούν στους γνωστούς τους λεονταρισμούς για μονομερείς ενέργειες, για να… πιέσουν (!) τους θεσμούς. Από την κατάθεση ωστόσο ενός νομοσχεδίου έως την εφαρμογή του, ο δρόμος είναι μακρύς. Και προφανώς όλα αυτά η κυβέρνηση τα κάνει για προεκλογικούς λόγους και για να χρησιμοποιήσει και πάλι το «χαρτί» των γνωστών εχθρών που θέλουν το κακό της. Βάζει σε κίνδυνο την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και την ομαλότητα, για να εμφανίσει ρήξη με τους δανειστές – ο άλλοτε «άσσος» της στα μάτια των ψηφοφόρων. Και στο τέλος, όλοι γνωρίζουμε τι θα γίνει. Κωλοτούμπα ολικής, και αποδοχή όλων των ενστάσεων των θεσμών.
Κάτι ανάλογο έκανε και με την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά τον σκεπτικισμό και τις παρατηρήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Φυσικά και μία τέτοια κίνηση δεν καταδικάζεται από κανέναν, ειδικά μετά τις μειώσεις που έχει υποστεί ο κατώτατος μισθός τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο αυτή η μεγάλη One-offαύξηση, όπως προειδοποιούν και οι οικονομολόγοι, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην δημιουργία θέσεων εργασίας και στην πτώση της ανεργίας, αλλά και στην μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της χώρας, εάν αυτή αύξηση του 11% δεν ακολουθηθεί από ουσιαστική αύξηση της παραγωγικότητας. Κανείς δεν είπε ότι ο κατώτατος μισθός δεν έπρεπε να αυξηθεί. Αλλά μία πιο σταδιακή αύξηση θα ήταν πολύ καλύτερη. Αλλά, όχι, βιαζόμαστε, έχουμε εκλογές! Έτσι και αλλιώς, οι συνέπειες θα βρουν τους… επόμενους.
Μία άλλη μαγκιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μην σέβεται της αποφάσεις του ΣτΕ. Και τώρα οι αναλυτές τοποθετούν την εφαρμογή των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα , ως έναν από τους μεγαλύτερους κίνδυνους για την οικονομία. Όπως σημειώνει η HSBC, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να πληρώσει 5 δις. ευρώ (3% του ΑΕΠ) για συντάξεις και 1,4 δις. ευρώ (0,8%) για τα αναδρομικά των μισθών του δημόσιου τομέα εάν εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Αν και οι άμεσε δημοσιονομικές επιπτώσεις δεν θα είναι σοβαρές, λόγω της ύπαρξης του cashbuffer, ωστόσο οι δικαστικές αποφάσεις μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά στο μέλλον, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο η Ελλάδα να μην πετυχαίνει τους στόχους αλλά και την πίεση στην μελλοντική κυβέρνηση να εφαρμόσει περαιτέρω λιτότητα. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει πως οι επιπτώσεις και αυτού του ζητήματος θα πέσουν στα χέρια της Νέας Δημοκρατίας.
Και ας μην ξεχνάμε τις παροχές εν όψει εκλογών. Οι επιπτώσεις και αυτών θα βαρύνουν την Ν.Δ. Όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, τοπ προεκλογικά δώρα απειλούν με δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην ελληνική οικονομία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις με τις ευρωπαϊκές αρχές, ιδίως σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού του 2020 το φθινόπωρο, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες στους επενδυτές και στους οίκους αξιολόγησης.
Facebook Comments