Ο καλλωπισμός του προϋπολογισμού συνεχίζεται, με το υπουργείο Οικονομικών να παίζει… κρυφτούλι με το υπόλοιπο των υπό κατανομή δαπανών, παρά τις ηχηρές παρατηρήσεις που έκανε η Κομισιόν στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε πριν μερικές ημέρες, αφήνοντας ξεκάθαρες υποψίες για νέο κύμα προεκλογικών παροχών.

Όπως ανακοινώθηκε, ο προϋπολογισμός του πρώτου διμήνου του έτους εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 823 εκατ. ευρώ.  στο πρώτο δίμηνο του έτους. Η επίδοση είναι υψηλότερη του στόχου κατά 1 δισ. ευρώ περίπου (ο στόχος ήταν για πρωτογενές έλλειμμα 196 εκατ. ευρώ) αλλά χαμηλότερη από το πρωτογενές  πλεόνασμα 2.695 εκατ. ευρώ που κατεγράφη  την ίδια περίοδο το 2018.

Τι έγινε και βρεθήκαμε πάνω από το στόχο; Η καβάτζα του ΥΠΟΙΚ είναι η απάντηση. Του υπόλοιπου του ποσού που διατηρεί από πέρσι ως κονδύλι το οποίο θα κατευθυνόταν – σε περίπτωση που χρειάζονταν – για τις πληρωμές αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια και δεν λέει πού θα το διαθέσει. Αυτό το κονδύλι φτάνει 982 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό διατέθηκαν μόνο 324 εκατ. ευρώ για τα ειδικά μισθολόγια στο πρώτο δίμηνο του 2019. Τα υπόλοιπα 658 εκατ. ευρώ πού θα πάνε; Αυτό είχε αναρωτηθεί η Κομισιόν και απάντηση δεν πήρε.

Για του λόγου το αληθές, ιδού τι αναφέρει και τι (δεν) εξηγεί το ΥΠΟΙΚ στο δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού: Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου –  Φεβρουαρίου  2019 ανήλθαν στα 8.965 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 569 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (9.534 εκατ. ευρώ). Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είχε προβλεφθεί πίστωση ύψους 982 εκατ. ευρώ προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής, κατά το έτος 2019, των εφάπαξ χρηματικών ποσών του νόμου 4575/2018 σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των πληρωμών εντός του 2018 (στις πιστώσεις υπό κατανομή). Επισημαίνεται ότι οι πληρωμές που υλοποιήθηκαν τελικά ήταν ύψους 324 εκατ. ευρώ (εμφανίζονται στη στήλη της πραγματοποίησης στη γραμμή «Παροχές σε εργαζόμενους»).

Αν διαβάσει κανείς τις εκθέσεις των ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, είναι σαφές πως οι νέες παροχές εν όψει εκλογών θεωρούνται δεδομένες. Οι διεθνείς αναλυτές – όπως και οι θεσμοί – το έχουν βούκινο και το ΥΠΟΙΚ κρυφό καμάρι… Κινδυνεύοντας μάλιστα να επιδεινώσουν την δημοσιονομική εικόνα της χώρας με μοναδικό στόχο το προεκλογικό συμφέρον της κυβέρνησης, πετώντας ψίχουλα στους ψηφοφόρους.

Όπως σημείωσε και η Capital Economics την περασμένη εβδομάδα – η οποία εκτιμά πως η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 1,5% φέτος και στο 0,5% το 2020 – η ελληνική κυβέρνηση, εν όψει των γενικών εκλογών φέτος, δεν αποκλείεται να χαλαρώσει ακόμη περισσότερο τα μέτρα που εφαρμόζει. Η Moody’s προειδοποίησε πως η υιοθέτηση πολιτικών που θα οδηγήσουν σε πιο αδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιολόγηση της χώρας. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πρόσφατα εξέφρασε τη διαφωνία του για την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και τους φόβους του για παροχολογία εν όψει των εκλογών, ενώ και το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του αναφέρεται σε κινδύνους λόγω του εκλογικού κύκλου.

Στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση επισημαίνει ξεκάθαρα τις ανησυχίες της για τα κονδύλια που υπάρχουν στον προϋπολογισμό και για τα οποία δεν υπάρχει καμία αναφορά από την ελληνική κυβέρνηση για το πως θα διατεθούν. Μάλιστα η Κομισιόν άφησε υπόνοιες ότι η χρήση τους μπορεί να κατευθυνθεί σε προεκλογικές παροχές, ενώ επεσήμανε πως αυτά τα κονδύλια δεν έχουν συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς των Βρυξελλών  για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019.

Όλα αυτά ενώ ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε πρόσφατα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ότι επί σειρά ετών έπεφταν εκτός στόχων, παραμονές των εκλογών, με παροχές που είχαν μόνο στόχο την εξασφάλιση της παραμονής τους στην εξουσία. «Είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές», είχε πει.  «Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές», είχε πει επίσης. «Κάνατε παροχές με δανεικά σε συγκεκριμένες ομάδες με γνώμονα την εκλογική νίκη», ξανα-είπε και το… τερμάτισε…

Facebook Comments