Αθήνα: Πρωτεύουσα της επιχειρηματικότητας
Συνηθίζεται στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από σύνθετα ζητήματα όπως η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Αθήνα
Συνηθίζεται στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από σύνθετα ζητήματα όπως η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Αθήνα
Συνηθίζεται στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από σύνθετα ζητήματα όπως η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Αθήνα, να αναλώνεται σε γενικές διαπιστώσεις και ευχολόγια. Τελικά όλα μένουν στάσιμα αφού φαίνεται ότι προτιμάμε να συζητάμε για τα προβλήματα παρά να αφοσιωθούμε σε μια δυναμική προσπάθεια επίλυσης τους.
Σήμερα, το 28% των καταστημάτων στην Αθήνα έχουν βάλει λουκέτο, ενώ όσοι παραμένουν ανοιχτοί αναρωτιούνται εάν θα καταφέρουν, όχι να αναπτυχθούν, αλλά να επιβιώσουν. Οι κλειστές επιχειρήσεις που συναντάμε σε κάθε γειτονιά, η έλλειψη σημαντικών υποδομών, η αύξηση της εγκληματικότητας και της παρανομίας και η γενικότερη επιδείνωση της ποιότητας της ζωής στο κέντρο συνεισφέρουν στην δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος. Η Αθήνα θυμίζει μια πόλη κλεισμένη στον εαυτό της, που αναλώνεται στα καθημερινά της προβλήματα, αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων εντός των ορίων της.
Για να ξεφύγουμε από την ανασφάλεια και τη στασιμότητα, ο Δήμος πρέπει να υπερβεί την αμυντική και αμήχανη στάση που διατηρούσε μέχρι τώρα σχετικά με οικονομικά και αναπτυξιακά ζητήματα. Σε μια εποχή όπου ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ενισχύεται διεθνώς, ο Δήμος της Αθήνας πρέπει να εξαντλήσει, και όπου χρειάζεται να υπερβεί, τις αρμοδιότητές του ώστε να τονώσει το επενδυτικό προφίλ της Πρωτεύουσας και να διαμορφώσει ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οι στόχοι μας δεν είναι απλοί, είναι όμως συγκεκριμένοι. Αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αθήνας αλλά και τη διεθνή εμπειρία, ο Δήμος μπορεί να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων για τη στοχευμένη ενίσχυση της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας, τη διαμόρφωση ενός φιλικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στην Αθήνα και την ανάδειξή της σε διεθνή επενδυτικό προορισμό.
Δίνοντας πνοή στην επιχειρηματικότητα
Μια πόλη καθαρή, και με άνετη μετακίνηση είναι μια πόλη ελκυστική σε επισκέπτες και κατοίκους. Θέλουμε την Αθήνα ζωντανή και με θετική ενέργεια, ώστε να ανακτήσει τη χαμένη της λάμψη, η οποία θα αναζωογονήσει και την εμπορική κίνηση τόσο στο κέντρο όσο και στις γειτονιές της.
Τα βασικά κύτταρα ανάπτυξης της οικονομίας της πόλης είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της. Για την τόνωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σχεδιάζουμε τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου. Πρόκειται για ένα θεσμό που κερδίζει διεθνώς έδαφος και αφορά τη δικτύωση και τη συνέργεια καταστημάτων και επιχειρήσεων σε μια περιοχή της πόλης. Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τοπικές αγορές, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης.
Ακόμη, σχεδιάζουμε προγράμματα για την αναβάθμιση της λειτουργίας των καταστημάτων στο εμπορικό τρίγωνο, τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών αλλά και την προστασία όσων πλήττονται από την παραβατικότητα.
Σε όλα τα παραπάνω, προσθέτουμε και άλλο ένα συστατικό: το κίνητρο. Οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτυχθούν σε έναν Δήμο που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του με βάση τις ανάγκες τους και διαμορφώνει «έξυπνες» πολιτικές δημοτικών τελών λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς.
Διαμορφώνοντας ένα φιλόξενο Επιχειρηματικό Οικοσύστημα στην Αθήνα
Σε αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής. Σημείο εκκίνησης είναι τόσο η στήριξη των νεοφυών, όσο και των υπόλοιπων επιχειρήσεων, η δημιουργία δικτυώσεων μεταξύ τους, καθώς και η εξασφάλιση πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές.
Η Αθήνα ως πόλος έλξης επενδύσεων
Σε αντίθεση με πόλεις αντίστοιχου μεγέθους και χαρακτηριστικών, η Αθήνα «απουσιάζει» από τις πιο υποσχόμενες ευρωπαϊκές πόλεις για τους επενδυτές. Ενδεικτική είναι η απουσία της Αθήνας από τη λίστα του «fDi’s European Cities and Regions of the Future», όπου για το 2018/2019 τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν το Λονδίνο, το Δουβλίνο και το Παρίσι, ενώ συμπεριλήφθηκε και η Βαρσοβία, στην 11η θέση, και το Βουκουρέστι, στην 15η θέση.
Για να καταφέρουμε να τοποθετήσουμε την Αθήνα στον επενδυτικό χάρτη, χρειάζεται να κάνουμε πολλά, αποφασιστικά βήματα.
Για να το καταφέρουμε αυτό, σχεδιάζουμε τη δημιουργία φορέα «Invest in Athens» που θα προωθεί τις επενδυτικές ευκαιρίες της πόλης. Επίσης, διαμορφώνουμε τα εργαλεία για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης με έμφαση στις λιγότερο αναπτυγμένες γειτονιές της Αθήνας.
Ακόμη, στοχεύουμε σε ενδυνάμωση της παρουσίας της Αθήνας σε διεθνείς διοργανώσεις οικονομικού και επενδυτικού ενδιαφέροντος, στηρίζοντας εξωστρεφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες σε τομείς όπως ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η δημιουργική βιομηχανία. Επίσης, σχεδιάζουμε μέτρα για την προώθηση του θεματικού τουρισμού στην Αθήνα όπως για παράδειγμα ο συνεδριακός τουρισμός.
Η Αθήνα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να κάνει ένα αναπτυξιακό άλμα τα επόμενα χρόνια. Έχει παγκόσμιο “brand”, ανθρώπους με ικανότητες και όρεξη και μοναδική φυσιογνωμία. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα θετικό σοκ ώστε να «ξυπνήσουν» οι δημιουργικές της δυνάμεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, τεχνογνωσία και μια νέα νοοτροπία διακυβέρνησης. Η «Αθήνα Ψηλά» είναι μια ομάδα που έχει την εμπειρία αλλά και τη βούληση να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Πρωτεύουσας, ώστε να γίνει η Αθήνα ένας δυναμικός πόλος έλξης επενδύσεων και ο νέος διεθνής επενδυτικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή.
Facebook Comments