Τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο – την ορθότερη κατανομή των κοινωνικών δαπανών, την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας για την ανέγερση κατοικιών που θα υποστηρίζονται από τα μελλοντικά εισοδήματα και την ενεργό υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ειδικότερα για την τελευταία, η τράπεζα σημειώνει την ανάγκη παροχής ισχυρών φορολογικών και λοιπών κινήτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αντιστροφή του φαινομένου της διαρροής ανθρωπίνου κεφαλαίου.

Επιπροσθέτως, απαιτείται ο σχεδιασμός μιας μακρόπνοης και αποτελεσματικής πολιτικής ανάπτυξης δεξιοτήτων των μακροχρόνια ανέργων, μέσα από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρείν.

Τέλος, η Alpha Bank σημειώνιε πως η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην εργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω της αύξησης των επενδυτικών δαπανών.  H υπερβολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας επηρεάζει δυσμενώς τα ποσοστά απασχόλησης και ανεργίας εξαιτίας των στρεβλώσεων που δημιουργεί στην λειτουργία της αγοράς εργασίας. Υπό αυτήν την έννοια συνιστά ένα σημαντικό εμπόδιο για τη μείωση του ποσοστού φτώχειας και την ενίσχυση, ιδιαίτερα των χαμηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων της μεσαίας τάξης, σχολιάζει η τράπεζα.

Facebook Comments