Markit: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2017 ο PMI Ιουνίου
Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας κατέγραψαν μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο
Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας κατέγραψαν μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο
Οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας κατέγραψαν μέτρια βελτίωση τον Ιούνιο, καθώς ο κύριος δείκτης PMI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2017.
Αρνητική επιρροή είχαν οι βραδύτεροι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής και των νέων εργασιών. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιβραδύνθηκε λόγω της ασθενέστερης ζήτησης και οι αδιεκπεραίωτες εργασίες μειώθηκαν περαιτέρω. Η υποτονική ζήτηση ώθησε επίσης τους κατασκευαστές στη μείωση των τιμών εκροών. Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες σχετικά με την παραγωγή παρέμειναν έντονες, καθώς οι παραγωγοί αγαθών ενισχύθηκαν από τη συνεχή αύξηση της ζήτησης των πελατών.
Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε στις 52.4 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή χαμηλότερη από τις 54.2 μονάδες του Μαΐου.
Ο κύριος δείκτης υπέδειξε μέτριο ρυθμό βελτίωσης της υγείας του ελληνικού τομέα μεταποίησης, τον βραδύτερο που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2017. Η πρόσφατη τιμή επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 25 συνεχείς μήνες. Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών τον Ιούνιο επηρέασε αρνητικά τον κύριο δείκτη PMI.
Ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε αισθητά από την πρόσφατη υψηλή τιμή του Απριλίου, ενώ ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2017. Παρότι ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η αύξηση ήταν αποτέλεσμα της απόκτησης νέων πελατών, άλλες κατέγραψαν ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης σε σύγκριση με το πρώτο διάστημα του έτους.
Facebook Comments