Το νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος» ήρθε, εν τέλει, μετά από αρκετές παλινωδίες στη Βουλή αργά χθες το βράδυ και αφού για δύο μέρες «σκάλωσε» στο ΓΛΚ, το οποίο ήταν ανέτοιμο να διαχειριστεί το εύρος του νομοθετήματος στο τέλος Ιουλίου, με τις…άδειες να τρέχουν.

Αυτό το νομοσχέδιο, όμως, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και μια τομή στο δημόσιο που είναι εξαιρετικά σημαντική: το «κατέβασμα» πολλών υπογραφών από το επίπεδο των υπουργών ή των γενικών γραμματέων, δηλαδή του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου, στο επίπεδο των γενικών διευθυντών, οι οποίοι θα επιλέγονται με αυστηρές διαδικασίες και θα προέρχονται από τα σπάργανα του Δημοσίου.

Για παράδειγμα: όλες οι ατομικές διοικητικές πράξεις θα εκδίδονται πλέον από τους Γενικούς Διευθυντές και όχι από τους υπουργούς ή τους γενικούς γραμματείς, με αποτέλεσμα να απαιτούνται και πολύ λιγότερος χρόνος και πολύ μικρότερη ταχύτητα διεκπεραίωσης.

Μένει να φανεί, αν τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα είναι αυτή που θα επιφέρει μια ριζική τομή στον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει φανεί «αλεξίσφαιρο» σε οιασδήποτε μορφής καινοτομία.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments