Citi: “Ανεβάζει” τις τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες
Έτσι η Citi αυξάνει τις τιμές-στόχους κατά 8% έως 74% και επιβεβαιώνει την "ουδέτερη/υψηλού Ρίσκου" σύσταση και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές
Έτσι η Citi αυξάνει τις τιμές-στόχους κατά 8% έως 74% και επιβεβαιώνει την "ουδέτερη/υψηλού Ρίσκου" σύσταση και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές
Η μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 2% μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας και τις προσδοκίες της αγοράς για φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, οδηγούν την Citigoup να αυξήσει τις τιμές-στόχους που διατηρούσε για τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου επισημαίνοντας πως το ράλι των ομολόγων οδηγεί σε θετική επαναξιολόγηση των ελληνικών κρατικών τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες καθώς και σε φθηνότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων.
Έτσι η Citi αυξάνει τις τιμές-στόχους κατά 8% έως 74% και επιβεβαιώνει την “ουδέτερη/υψηλού Ρίσκου” σύσταση και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές. Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank αυξάνει την τιμή-στόχο σta 1,90 ευρώ από 1,76 ευρώ πριν, για την Eurobank στο 1 ευρώ από 0,85 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 2,80 ευρώ από 2,22 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,20 ευρώ από 1,84 ευρώ πριν.
Οδηγοί
Στα θετικά για τον κλάδο περιλαμβάνει την εφαρμογή των συστημικών λύσεων για την μείωση των NPEs (APS – σχέδιο ΤΧΣ και σχέδιο ΤτΕ), την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την βελτίωση της αγοράς των ακινήτων. Στα αρνητικά τοποθετεί την συρρίκνωση των περιθωρίων λόγω του ανταγωνισμού, την επιδείνωση της επενδυτικής διάθεσης για NPEs δεδομένης της υψηλής εξάρτησης σε μη οργανικές λύσεις και την ρυθμιστική πίεση να ενισχυθεί η μείωση των NPEs.
Όπως αναφέρει η Citi τα NPEs μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στα 80 δις. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, οδηγούμενα κυρίως από τις διαγραφές (900 εκατ. ευρώ) και τις πωλήσεις δανείων (0,8 δισ. ευρώ), ενώ περιορισμένες ήταν οι ανακτήσεις.
Η Citi σημειώνει πως η πρώτη τιτλοποίηση της Eurobank ύψους 2 δισ. ευρώ τιμολογήθηκε στο 58%, ενώ αναμένονται και άλλες φέτος από την Eurobank ( 7,4 δις. ευρώ επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων) και από την Alpha ( 2 δισ. ευρώ στεγαστικά). Έχοντας επικαιροποιήσει τα εκτιμώμενα ποσοστά ανάκτησης με βάση τις τελευταίες συναλλαγές (7% για καταναλωτικά NPEs, 32% για εταιρικά και ΜμΕ και 58% για στεγαστικά), η Citi εκτιμά πως το έλλειμμα προβλέψεων διαμορφώνεται στα 8,7 δισ. ευρώ, από τα 12 δις. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ σημειώνει ότι η Εθνική ξεχωρίζει καθώς εμφανίζει υπερβάλλουσες προβλέψεις (0,2 δισ. ευρώ).
Ενίσχυση κεφαλαιακής θέσης
Η Citi επισημαίνει ότι η Πειραιώς προχώρησε στην έκδοση Tier 2 ομολόγου αντλώντας 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75^ και η Εθνική ακολούθησε αντλώντας επίσης 400 εκατ. ευρώ με την έκδοση Tier 2 και με επιτόκιο 8,25%. Η διοίκηση της Πειραιώς αναμένει συμφωνία για την πώληση του RBU η οποία θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 80 μ.β. Το εκτιμώμενο pro forma έλλειμμα προβλέψεων έναντι των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων έχει μειωθεί από τα 5,2 δις. ευρώ στα 2,9 δισ. για την Πειραιώς και στο 1,5 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ για την Alpha Βank, ενώ η Eurobank και η Εθνική απολαμβάνουν κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 0,9 δισ. ευρώ και 1,1 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments