Το τραγικό περιστατικό, αλλά και η εν γένει τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια, αλλά και σε άλλες προσφυγικές δομές στη χώρα, ρίχνουν βαριά σκιά πάνω από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, πάντως, θα «κλειδώσουν» οι κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές στη διαδικασία απονομής ασύλου, μιας και ένα βασικό πρόβλημα που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα είναι οι βασανιστικά αργές διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Μια βασική αλλαγή του νομοσχεδίου για το άσυλο που θα μπει στη δημόσια διαβούλευση αυτή την εβδομάδα είναι ότι οι μέχρι σήμερα τέσσερις βαθμοί εξέτασης μιας αίτησης ασύλου γίνονται τρεις. Από δύο διοικητικοί και δύο δικαστικοί, πλέον θα γίνουν δύο διοικητικοί και ένας δικαστικός. Πρακτικά, για όποιον αιτείται άσυλο, το εν λόγω αίτημα θα εξετάζεται από πρωτοβάθμια επιτροπή, εν συνεχεία από δευτεροβάθμια, αν υπάρχει έφεση επί απορριπτικής απόφασης, ενώ, αν υπάρχει και δικαστική προσφυγή, αυτή θα εκδικάζεται από Πρωτοδικείο. Παράλληλα, θα προβλέπεται ενίσχυση των διοικητικών υπηρεσιών ασύλου με επιπλέον προσωπικό, πράγμα που θα είναι κρίσιμο, προκειμένου να διεκπεραιώνονται γρηγορότερα τα αιτήματα ασύλου που υποβάλλονται κατά εκατοντάδες, λόγω και των αυξημένων ροών προς τα νησιά.

Σημαντική απόφαση της κυβέρνησης, όμως, εν γένει θα είναι και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στην Επικράτεια, στο ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας νέων χερσαίων δομών. Αυτό έχει διττή στόχευση: αφενός να γίνει ένας διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών και να μεταφερθούν σε αυτές τις κλειστές δομές οι παράτυποι μετανάστες που θα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα προέλευσής τους, αφετέρου να λειτουργήσουν και ως ένα αποτρεπτικό μήνυμα στα παράλια της Τουρκίας, για όσους σκέφτονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments