ΙΟΒΕ: Στις 107,2 μονάδες το Σεπτέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος
Ωστόσο, καταγράφει μικρή διόρθωση σε σχέση με τις 108,4 μονάδες στις οποίες έφτασε τον Αύγουστο, όταν είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007
Ωστόσο, καταγράφει μικρή διόρθωση σε σχέση με τις 108,4 μονάδες στις οποίες έφτασε τον Αύγουστο, όταν είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007
Στις 107,2 μονάδες διαμορφώθηκε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΙΟΒΕ. Παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Ιούλιο όταν άρχισε η μεγάλη άνοδος του δείκτη (από τις 101,0 μονάδες τον Ιούνιο, αυξήθηκε στις 105,3 μονάδες τον Ιούλιο).
Ωστόσο, καταγράφει μικρή διόρθωση σε σχέση με τις 108,4 μονάδες στις οποίες έφτασε τον Αύγουστο, όταν είχε αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007.
Η διατήρηση της δυναμικής του δείκτη, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, προέρχεται κυρίως από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές είναι ήπιες. Ταυτόχρονα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.
“Είναι φανερό ότι η θετική επίδραση του εκλογικού αποτελέσματος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσεων διατηρείται. Βέβαια, σε αυτή τη μέτρηση αξιολογούνται ευνοϊκά, προς το παρόν, περισσότερο οι προγραμματικές κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς σε επίπεδο νομοθετικού έργου οι παρεμβάσεις είναι ηπιότερες. Όμως και αυτές (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ, επέκταση ρύθμισης οφειλών έως 120 δόσεις) επηρεάζουν θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών. Η καλή εξέλιξη ορισμένων βραχυχρόνιων δεικτών που αφορούν στα νοικοκυριά, όπως της ανεργίας και του πληθωρισμού, επίσης επιδρά θετικά στις σχετικές προσδοκίες τους, ενώ και από τη σχέση με τους εταίρους και πιστωτές δεν προκύπτει προβληματισμός. Φυσικά, παραμένουν ανοικτά ορισμένα κεντρικά ζητήματα που θα επηρεάσουν τις προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως η διαμόρφωση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Ειδικότερα οι εξελίξεις αυτές συναρτώνται με τον προϋπολογισμό του 2020 και το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει από τις εφαρμοζόμενες και προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις και επηρεάζονται και από σημαντικές εστίες αβεβαιότητας στο διεθνές περιβάλλον” αναφέρει ο ΙΟΒΕ.
Facebook Comments