Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα κάνει σήμερα νέα προσπάθεια για να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για την προκήρυξη εκλογών για να αρθεί το αδιέξοδο για το Brexit έπειτα από τριάμισι χρόνια αναταραχής και αδιεξόδου.

Την ώρα που μία ακόμη προθεσμία για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση περνά ανεκμετάλλευτη, το βρετανικό κοινοβούλιο και οι ψηφοφόροι παραμένουν διχασμένοι ως προς τον τρόπο με τον οποίο, αλλά ακόμη και ως προς το αν, πρέπει να προχωρήσει το Brexit.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το Brexit θα έχει τελειώσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου “πάση θυσία”, ενώ δήλωνε ότι “καλύτερα να τον έβρισκαν νεκρό σε χαντάκι παρά να ζητήσει νέα αναβολή”, τώρα, μετά την νέα τρίμηνη αναβολή που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ποντάρει στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Δεκέμβριο για να αντιμετωπισθεί αυτό που χαρακτηρίζει “εφιαλτική παράλυση” που διαλύει την εμπιστοσύνη των Βρετανών προς την ηγεσία τους εμποδίζοντας οποιαδήποτε έκβαση του Brexit.

Νωρίτερα:

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή των Κοινοτήτων. Την πρόταση υποστήριξαν 299 βουλευτές και 70 την καταψήφισαν (χρειάζονταν άλλοι 135 ψήφοι για την έγκριση της πρότασης).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να φέρει νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να περάσει την πρόταση για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, καθώς έτσι θα απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι τα δύο τρίτα του Σώματος.

Υπερ ενός νομοσχεδίου για πρόωρες εκλογές αναμένεται να ψηφίσουν το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και το Εθνικό κόμμα Σκοτίας, αν και προτείνουν ως καταλληλότερη ημερομηνία, την 9η Δεκεμβρίου. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών σκοπεύει να εξετάσει το νομοσχέδιο, όταν κατατεθεί και ότι προσβλέπει σε μία ξεκάθαρη θέση που να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Νωρίτερα:

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω Twitter την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποδεχθεί την παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η βρετανική κυβέρνηση. Αναμένεται και η γραπτή κύρωση της παράτασης, σύμφωνα με το tweet του Ντόναλντ Τουσκ.

Νωρίτερα:

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ συναντώνται σήμερα το πρωί για να εξετάσουν και όπως αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση να αναβληθεί για τρεις μήνες το Brexit, δήλωσαν χθες Κυριακή πηγές στις Βρυξέλλες.

Οι πρεσβευτές θα αρχίσουν τις εργασίες τους στις 10:00 [11:00 ώρα Ελλάδας], τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις πηγές, η πρόταση πάνω στο τραπέζι προβλέπει την αναβολή του Βrexit για τρεις μήνες, ως την 31η Ιανουαρίου 2020, συμπεριλαμβάνει πάντως την πιθανότητα το ΗΒ να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις ημερομηνίες αυτές.

Facebook Comments