Στο χείλος μιας νέας χρεοκοπίας βρίσκεται το πολύπαθος κράτος της Αργεντινής. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φερνάντεζ κληρονόμησε έναν πολύ ατίθασο πληθωρισμό της τάξεως του 50% από τη διακυβέρνηση του πρώην προέδρου Μάκρι, πληθωρισμός που ονομάζεται ‘καλπάζων’ (αφού ξεπερνά το 20% σε ετήσια βάση). Ο πληθωρισμός αυτός γονατίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη μικρή χώρα της ΛΑ.

Μη βιώσιμο το χρέος της Αργεντινής – Το δυνατό ‘κοκτέιλ’ με γεύση…κώνειο

Το χρέος της χώρας σήμερα ξεπερνά το 90% του ΑΕΠ με τους παράγοντες που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος σε κάκιστη κατάσταση, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ-κώνειο για την Αργεντίνικη οικονομία : Τα επιτόκια δανεισμού εκτοξεύτηκαν στο 34,84% το 2018 και ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε σε αρνητικό πεδίο, στο -2,51%. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά του επιτοκίου δανεισμού από το ρυθμό ανάπτυξης τόσο πιο δύσκολο είναι να αποπληρωθεί ένα χρέος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά η χώρα συνεχίζει το κρεσέντο των ελλειμμάτων στη δημόσια αποταμίευση, καταγράφοντας το 2018 ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του -5,23% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Capital controls με… οσμή Ελλάδας του 2015

Στην χώρα έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών σε δολάρια στα 200 δολάρια το μήνα. Στο τέλος Αυγούστου αντίθετα το όριο στις αναλήψεις βρισκόταν στον πήχυ των 10000 δολαρίων το μήνα.

Ανήσυχοι ομολογιούχοι και γεωργοί

Με την εκλογή του Φερνάντεζ, η ανησυχία εντάθηκε στους ομολογιούχους αφού στο τραπέζι βρίσκονται δύο λύσεις : Αναδιάθρωση του χρέους ή κούρεμά του (‘haircut’).

Να θυμίσουμε ότι η χώρα δύο χρόνια πριν εξέδωσε 100ετή ομόλογα με κουπόνι μόλις 7,125% με την τιμή τους να κατρακυλά στα 41 σέντς από τα 100, αφού οι επενδυτές λόγω του κινδύνου της χώρας απαιτούν μια τεράστια απόδοση 40,26%.

Βάσει του spread του μονοετούς κρατικού ομολόγου της Αργεντινής η πιθανότητα πτώχευσης μέσα στους επόμενους 12 μήνες εκτιμάται σε 35,76%, απογειωμένη σε σύγκριση με 22,42% το 2017 (μοντέλο Duffie).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανήσυχοι είναι και οι αγρότες καθώς μπορεί ο νέος πρόεδρος να περιορίσει τις εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές που δε θα μείνουν χωρίς αντίποινα. Η Αργεντινή θυμίζουμε αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βρώμης, σόγιας και κριθαριού.

Facebook Comments