Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές μπαίνουν όλο και περισσότερο στο ραντάρ των διεθνών οίκων, καθώς όπως φαίνεται, υπάρχει ζήτηση από τους πελάτες τους, με το 2019 να οδεύει στο να αποτελέσει το έτος όπου ξεκίνησε η μεγάλη στροφή και η αλλαγή σελίδας για τον κλάδο.

Αυτό εξηγεί και την απόφαση της Bank of America Merrill Lynch την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει την κάλυψη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κάτι που είχε κάνει και η JP Morgan στις αρχές Οκτωβρίου. Το γεγονός είναι ένα, και δεν μπορεί να προβλεφθεί από κανέναν: Οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου έχουν βελτιωθεί σημαντικά και αποτελεί ένα από τα καλύτερα μακροπρόθεσμα trades αυτή τη στιγμή.

Οι μετοχές των τραπεζών παρά το ιλιγγιώδες ράλι, μόλις τώρα αρχίζουν να πλησιάζουν τα επίπεδα της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης του 2015, και κάθε άλλο παρά ακριβές μπορεί να τις πει κανείς. Ειδικά μετά το σφυροκόπημα του 2018 που «γονάτισε» τις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα χαμηλά 52 εβδομάδων τα οποία σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη άνω του 130%, η μετοχή της Πειραιώς έχει καταγράψει άλμα της τάξης του 450%, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στο +230%, η Alpha Bank στο +120%, ενώ η Eurobank (η οποία σημείωσε τα δικά της χαμηλά 52 εβδομάδων τον Νοέμβριο του 2018) σημειώνει άνοδο άνω του 100%. Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κινήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2018, η Alpha Bank στα υψηλά 15 μηνών, η Eurobank στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2018 , ενώ η Τράπεζα Πειραιώς απέχει περίπου 5% από τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Η BofA, αν και σημειώνει πως υπάρχουν μακροπρόθεσμοι διαρθρωτικοί κίνδυνοι που αν και μπορεί να μην υλοποιηθούν, θα παίξουν ρόλο στις επενδυτικές αποφάσεις, υπογραμμίζει ωστόσο πως οι θετικές εξελίξεις στο μακροοικονομικό και το εποπτικό μέτωπο, έχουν βελτιώσει τις πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος για τα NPEs. Η βελτίωση των προοπτικών του υπογραμμίζεται από τέσσερις πολύ σημαντικές εξελίξεις, επισημαίνει, τις εξής:

-Η ρευστότητα έχει βελτιωθεί με αυξανόμενες εισροές καταθέσεων και επανάκτηση της πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά και στις κεφαλαιαγορές

-Η ανάκαμψη των τιμών των ακινήτων θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των εγγυήσεων, σε μείωση των επισφαλειών και σε αύξηση της προθυμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους

-Οι προσδοκίες μιας συστημικής λύσης για τα NPEs έχουν επίσης ενισχύσει το επενδυτικό κλίμα

-Οι χαμηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν στηρίξει τους κεφαλαιακούς δείκτες, έχουν αυξήσει τις συναλλαγές, έχουν βελτιώσει την τιμολόγηση των NPEs και έχουν αυξήσει τις αποτιμήσεις μετοχών

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Axia, το όφελος στα κεφάλαια των τραπεζών από το ράλι των ελληνικών ομολόγων στο β τρίμηνο του έτους τοποθετείται στις 97 μ.β. για την Alpha Βank, στις 93 μ.β. για τη Eurobank, στις 192 μ.β. για την Εθνική και στις 45 μ.β. για την Πειραιώς.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στο επόμενο διάστημα οι τράπεζες αναμένεται να αξιοποιήσουν κάθε παράθυρο ευκαιρίας για την άντληση ρευστότητας και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους. Η Πειραιώς και η Εθνική άνοιξαν ουσιαστικά τις αγορές για τον κλάδο, με τις εκδόσεις Tier II ομολόγων στις οποίες προχώρησαν, ενώ και η Alpha Bank εξετάζει επίσης τη δυνατότητα έκδοσης ανάλογου τίτλου στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πειραιώς αναμένεται το 2020 να προβεί σε νέα έκδοση τίτλου επίσης. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σταθερά προς την πλήρη κανονικότητα, η οποία αναμένεται να έλθει όταν οι δείκτες NPE βρεθούν κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε μονοψήφια επίπεδα, με τους αναλυτές να αναμένουν ευρέως πως αυτό θα συμβεί έως το 2022.

Σε ότι αφορά την αγορά ακινήτων, αυτή αποτελεί άλλο ένα “όπλο” ελκυστικότητας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών. Σε όλα τα πρόσφατα roadshows, οι επενδυτές στάθηκαν έντονα στην πορεία του ελληνικού real state καθώς το θεωρούν σημαντική πηγή ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα. Οι τιμές των ακινήτων είχαν σημειώσει βουτιά της τάξης του 40% κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Η αγορά σταμάτησε να συρρικνώνεται το 2018 και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το α εξάμηνο του 2019, οι τιμές των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων σημειώνουν αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 7%. Η άνοδος της αγοράς ακινήτων ενισχύει το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών και, για αυτόν τον λόγο, το real estate ήταν στο επίκεντρο των ερωτήσεων των funds στα πρόσφατα τραπεζικά roadshows σε ΗΠΑ και Λονδίνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους τραπεζίτες, οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων σημαίνουν ότι οι συνθήκες για πώληση των εξασφαλισμένων δανείων, που είχαν προγραμματιστεί για αργότερα, μπορούν να προχωρήσουν άμεσα.

Εν τω μεταξύ, τις τράπεζες περιμένουν και άλλα καλά νέα. Εκτός από το γεγονός ότι η κυβέρνηση προχωρά για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» και τόνισε ότι δεν θα μείνει σε αυτό αλλά θα προχωρήσει και σε άλλα σχέδια που θα βοηθήσουν στην μείωση των κόκκινων δανείων, μέσα το επόμενο 12μηνο με 24μηνο έρχονται δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και την ελληνική αγορά, οι οποίες θα ενισχύσουν άμεσα και την επενδυτική περίπτωση των τραπεζών. Η επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αναμένεται ακόμα και εντός του 2020 να την φέρει στο κλαμπ της «επενδυτικής βαθμίδας», ενώ όπως πρόσφατα εξέφρασαν στελέχη της Pimco σε κλειστή συνάντηση στο Λονδίνο, το ελληνικό Χρηματιστήριο θα αναβαθμιστεί και πάλι στην κατηγορία των αναπτυγμένων αγορών από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα και όπου είχε υποβαθμιστεί το 2015 από την FTSE και το 2013 από την MSCI. Αυτά σημαίνουν πως οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν και αυτές στο επίκεντρο της στρατηγικής των μεγάλων funds τα οποία επενδύουν σε assets υψηλής ποιότητας.

Facebook Comments