Θετικό outlook δίνει στην Ελλάδα η DBRS - Διατηρεί το αξιόχρεο της χώρας στο BB (low)

MarketNews

Θετικό outlook δίνει στην Ελλάδα η DBRS - Διατηρεί το αξιόχρεο της χώρας στο BB (low), ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Στην αναβάθμιση του outlook για την Ελλάδα από σταθερό σε θετικό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση για το αξιόχρεο της χώρας στο BB (low), προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αξιολόγησή του στις 4 Μαΐου 2019, ο οίκος είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high), αλλάζοντας παράλληλα το trend από θετικό σε σταθερό.

O οίκος διατήρησε τη χώρα τρεις θέσεις χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Standard and Poors αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ-, διατηρώντας θετικό outlook. Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο B1, ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch, η οποία διατηρεί BB- με σταθερό outlook.

Η επιβεβαίωση του ΒΒ, σημειώνει ο οίκος, αντανακλά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται στην τρίτη χρονιά ανάπτυξης. Η χώρα ευθυγραμμίζεται με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια στιγμή, το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας αντιστοιχεί στις ανάγκες χρηματοδότησης του δημοσίου για δυο χρόνια ενώ τα κόστη χρηματοδότησης είναι σε προ κρίσης χαμηλά. Ωστόσο, το χρέος παραμένει υψηλό, καθώς εκτιμάται στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019. Ωστόσο, το υψηλό χρέος αντισταθμίζεται σε έναν βαθμό από τις μακροχρόνιες ωριμάνσεις και από το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του. 

Ο καναδικός οίκος DBRS κλείνει ουσιαστικά σήμερα τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητα της Ελλάδας για το 2019.