Η ώρα των αποφάσεων έφτασε πλέον για την κυβέρνηση, μιας και σε σύσκεψη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιστρέφει από τη Σανγκάη θα κλειδώσουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, όπως η γεωγραφική κατανομή αρκετών χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην περιφέρεια, αλλά και η χωροθέτηση των κλειστών κέντρων, όπου θα οδηγούνται όσοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Ως προς το πρώτο, ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης έδωσε στο χθεσινό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει σε καμία περιφέρεια να μην μεταφέρεται πάνω από το 1% του συνολικού της πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή, με γνώμονα αυτό το όριο, η Κεντρική Μακεδονία και η Ήπειρος είναι «στα κόκκινα», με αποτέλεσμα οι περιφέρειες που είναι υπό εξέταση να είναι διαφορετικές. Από χθες το μεσημέρι, υπάρχει συναγερμός στην Πελοπόννησο, ενώ ακούγεται έντονα και η Στερεά Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να έχει αναλάβει τη «ζύμωση» με τις τοπικές αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, ως το τέλος Νοεμβρίου, 4.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν από τα νησιά σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, κυρίως οικογένειες, ενώ εκκρεμούν ακόμα 5.000, οι οποίοι θα πάνε σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας που έχουν ακόμα διαθεσιμότητα.

Κάτι ακόμα που θα καταστεί σαφέστερο μετά τη σημερινή σύσκεψη, με βάση και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν γίνει, είναι το πού θα χωροθετηθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης, όπου θα οδηγούνται όσοι έχουν δει το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου να απορρίπτονται. Οι δομές έχουν βρεθεί, με το υπουργείο Άμυνας να έχει δώσει λίστα με αναξιοποίητα στρατόπεδα εδώ και δύο μήνες, ενώ εξετάζονταν και άλλοι χώροι.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments