H Eλλάδα βγαίνει από τα “πέτρινα” χρόνια των μνημονίων και η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να συμμαζέψει τις ζημιές των 4,5 ετών διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. οι οποίοι μας οδήγησαν στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο ως αποτέλεσμα των “περήφανων”… ανοησιών των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη.

Η νέα κυβέρνηση έχει καταφέρει να βελτιώσει θεαματικά την εικόνα της χώρας τους τελευταίους μήνες. Τα επιτόκια των κρατικών τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, η πολιτική σταθερότητα είναι δεδομένη, το πρόγραμμα μείωσης των φόρων και των επιβαρύνσεων προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχει καθαρό ορίζοντα τουλάχιστον 4 ετών. Η Ελλάδα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος. Αυτό πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε και δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία μέρα. Η κυβέρνηση δουλεύει με πυρετώδεις ρυθμούς για να βελτιώσει τις προοπτικές των επενδύσεων και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συναντήσει μερικούς από τους κορυφαίους επενδυτές του κόσμου και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων “βομβαρδίζεται” καθημερινά από ερωτήματα αλλά και αιτήματα για την ανάληψη ρίσκου στη χώρα μας. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει μια άλλη χώρα μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια. Οι οιωνοί είναι εξαιρετικοί. Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα μέσα στα επόμενα χρόνια είναι η προσέλκυση πακτωλού ξένων επενδύσεων. Κι αυτό, γιατί η είσοδος μεγάλων “παικτών” του παγκόσμιου επενδυτικού χάρτη, εκτός από την επιτάχυνση της ανάπτυξης, θα προκαλέσει ένα ντόμινο θετικών επιδράσεων σε όλα τα επίπεδα.

Η αθρόα είσοδος και δραστηριοποίηση μεγάλων επενδυτικών ομίλων του εξωτερικού, θα συγκρατήσει το κύμα φυγής νέων επιστημόνων. Το θετικό επενδυτικό περιβάλλον θα διαμορφώσει συνθήκες αύξησης της απασχόλησης, έτσι ώστε σε 5-6 χρόνια η ανεργία να βρεθεί στο 5%. Η μείωση της ανεργίας και η συνεχής αυξητική τάση στην απασχόληση θα αυξήσει τους μισθούς, θα τονώσει τα φορολογικά έσοδα, θα βελτιώσει την εικόνα της σημερινής κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων.

Η αναφορά στα ξένα επενδυτικά κεφάλαια δεν θέτει στο περιθώριο τη δυναμική του εγχώριου επιχειρείν. Ωστόσο, τα ημεδαπά κεφάλαια είναι “σταγόνα στον ωκεανό” και παρουσιάζουν εξαιρετικά περιορισμένη δυναμική. Άλλωστε στους μεγαλύτερους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους βρίσκονται ξένα funds και πολυεθνικές. Αυτό που πρέπει να έχουμε ως στόχο, είναι η διοχέτευση ξένων κεφαλαίων σε όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας με αιχμή αυτούς όπου η χώρα παρουσιάζει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Τα ξένα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, αποτελούν και ένα κρίσιμο εργαλείο για τη θωράκιση της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η εντονότατη παρουσία επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και άλλες, θα συμβάλλει έτσι ώστε η χώρα να θωρακίσει την ασφάλεια της από τους ξένους επιβουλείς. Ποιος θα τολμήσει άραγε να ρίξει έστω και μία… σφαίρα σε μια χώρα όπου θα υπάρχουν ζωτικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγαλύτερων δυνάμεων του πλανήτη; Η απάντηση είναι αυτονόητη…

Η κυβέρνηση έχει σημάνει ένα παγκόσμιο προσκλητήριο επενδύσεων και αποδεικνύει στην πράξη ότι διαμορφώνει τις συνθήκες για να ανταποκριθούν σε αυτό σχεδόν όλοι. Έχουμε ανάγκη για να παραμείνουν οι εξειδικευμένοι επιστήμονες σε αυτήν τη χώρα. Να βρουν πραγματικές ευκαιρίες απασχόλησης σε επιχειρηματικούς κολοσσούς με υψηλότερους μισθούς. Εν ολίγοις, πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας. Η συγκεκριμένη χώρα το 1980 είχε το ίδιο ΑΕΠ με την Ελλάδα και το 1/5 του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας μας. Σήμερα η Ελλάδα έχει ΑΕΠ κοντά στα €200 δισ. και η Νότια Κορέα περίπου €1,3 δισ.! Τι έκαναν; Έδωσαν κίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ήταν η δική τους… απάντηση σε έναν… ενοχλητικό γείτοονα, τη Βόρεια Κορέα. Το ολοκληρωτικό καθεστώς της Βορείου Κορέας γνωρίζει πολύ καλά ότι, αν κάνει τη… λάθος κίνηση κατά της Νοτίου Κορέας, θα βρει απέναντι όλες τις μεγάλες δυνάμεις τους πλανήτη. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς από τη στιγμή που έχουμε δίπλα μας την Τουρκία.

Ο συνωστισμός ξένων επενδυτικών ομίλων στη χώρα μας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια εντυπωσιακή οικονομική μεγέθυνση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, τον κρατικό προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ο μόνος τρόπος για να συγκρατήσουμε στη χώρα τα “μυαλά” που την εγκαταλείπουν. Είναι και ο μόνος τρόπος για να βάλουμε στη θέση του το… μυαλό κάποιων που μας απειλούν και επιβουλεύονται την εθνική μας ακεραιότητα. Ο εθνικός στόχος πρέπει να είναι ένας και μοναδικός: να γίνουμε κανονικό κράτος και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, έτσι ώστε κυρίως με τα ξένα κεφάλαια, να βρούμε τον δρόμο μας προς την ευημερία, μέσα σε συνθήκες εθνικής ασφάλειας. Το χρήμα φέρνει ησυχία και ασφάλεια…

Facebook Comments