Συναίνεση: Η αλλαγή σελίδας για το 2020
«Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας
«Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας
«Εκεί που χρειάζεται συναίνεση θα την δώσω» είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες ως προς τα εθνικά θέματα η πατρίδα μας σήμερα και το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο ενωμένο παρά ποτέ», τόνισε ανήμερα των Χριστουγέννων από την Κάσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το δικό του μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Φαίνεται πως και οι δύο έχουν καταλάβει ότι είναι οι παίχτες της σημερινής πολιτικής σκακιέρας αλλά και της επόμενης, τα «ρουά ματ» στις εκλογικές αναμετρήσεις είναι απαραίτητα όχι όμως και η τυφλή σύγκρουση, με τις τύχες της χώρας στο περιθώριο της. Αναδεικνύεται έτσι ένας νέος πατριωτισμός, μακριά από ακραίες φωνές, ικανός σταδιακά να δημιουργήσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.
Οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, ο αναθεωρητισμός Ερντογάν αλλά και τα καθαρά δείγματα πως πλέον δεν δίνει μηνύματα εσωτερικής κατανάλωσης αλλά προαναγγελίες δημιουργίας τετελεσμένων έχουν συσπειρώσει το πολιτικό σύστημα. Είναι πια κοινός τόπος ότι ο αγωγός East Med αποτελεί μια δυναμική απάντηση της Ελλάδας στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το ίδιο ισχύει για τις στρατηγικής σημασίας σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ όπως και για τις συνομιλίες με την Ιταλία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την αναβάθμιση των f-16 και όχι μόνο, προκειμένου μπροστά στις προκλήσεις της Τουρκίας η χώρα να μην χάσει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί αμυντικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ψήφισε τις αμυντικές δαπάνες την ώρα που το ΚΙΝΑΛ έλεγε «όχι» σε όλα δίνοντας έτσι ένα μήνυμα υπευθυνότητας σε πολίτες με καταβολές από τον χώρο της κεντροαριστεράς που παρακολουθούν ακόμα με καχυποψία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα περνά στα ψιλά γράμματα αδίκως η προοπτική παραγωγής drones σε συνεργασία με καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ. Η Τουρκία προχωρά διαρκώς στον συγκεκριμένο τομέα, με συνέπεια η αναχαίτιση τους από την ελληνική πλευρά να γίνεται κυρίως από f-16 ρισκάροντας πρώτα από όλα ανθρώπινες ζωές και δεύτερον με υπέρμετρο κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρώτη αναχαίτιση τουρκικού drone τον Απρίλιο του 2018 όπου χρειάστηκε να απογειωθούν δύο f-16 για να βγει εκτός του ελληνικού εναέριου χώρου και να επιστρέψει στην τουρκική βάση Ντάλαμα, από όπου τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επιχειρησιακά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
Η περίοδος του μνημονιακού-αντιμνημονιακού διπόλου ανήκει στο παρελθόν όπως και οι συγκρούσεις με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, οι εντάσεις δεν θα λείψουν, ούτε οι μετωπικές Μητσοτάκη-Τσίπρα, φαίνεται όμως η προοπτική εξάλειψης της τυφλής πόλωσης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου οι προκλήσεις είναι πολλές και πρωτόγνωρες.
Μένει να δούμε τα επόμενα βήματα, το βέβαιο όμως είναι ότι αυτή η αλλαγή σελίδας την νέα χρονιά δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους πολίτες που ζητούν στην πλειοψηφία τους την δημιουργία εθνικής γραμμής κυρίως στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Facebook Comments