Να κάνω μια σοβαρή ανάλυση για τη νέα χρονιά και τη νέα δεκαετία.

Η ανάπτυξη και η εθνική ανασυγκρότηση θα πρέπει να προέλθουν από την περιφέρεια και όχι το διοικητικό κράτος της κεντρικής κυβέρνησης, εννοώντας την διοικητική περιφέρεια και όχι την γεωγραφική απαραίτητα.

Ο Α΄ και Β΄ βαθμός αυτοδιοίκησης μπορεί να προκαλέσει την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αν ευοδωθούν τα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης για ουσιαστική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα μπορούμε να μιλάμε για ευχέρεια και εργαλεία που θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες τοπικής ανάπτυξης και αποκέντρωσης και επαναφοράς της μεσαίας τάξης.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα ΣΔΙΤ, η δυνατότητα ευελιξίας και αξιόποιησης δημοτικής περιουσίας, μπορούν να βοηθήσουν στην ευέλικτη τοπική ανάπτυξη και κατά επέκταση στην εθνική ανασυγκρότηση, με σταθερά δημοσιονομικά πλέον και την τελική εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με κάποια μεγάλα επενδυτικά projects και την μείωση των υποχρεώσεων των πολιτών.

Οι ΟΤΑ είναι οι πλέον κατάλληλοι γνώστες των τοπικών ιδιαιτεροτήτων των κοινωνιών και μπορούν να κινηθούν πιο άμεσα και ευέλικτα.

Να αναφέρω ενδεικτικά και πιο αναλυτικά ορισμένα στοιχεία από τα παραπάνω:

  1. Η απαγκίστρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την δαγκάνα του κεντρικού κράτους, θα μπορέσει να απελευθερώσει τις επενδύσεις στην καθαριότητα και την πράσινη ανάπτυξη, μαζί με χρηματοοικονομικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ και το Πράσινο Ταμείο
  2. Η οικονομική αυτοτέλεια πόρων με απευθείας είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, θα αναγκάσει τους δήμους να γίνουν παράλληλα «επενδυτές και επιχειρηματίες»
  3. Η διευκόλυνση σε θέματα ακίνητης περιουσίας και απαλλοτριώσεων, θα δώσει την απαραίτητη διευκόλυνση έργων
  4. Προγράμματα Νεολαίας επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης 

Όλα αυτά σε αναμονή, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, με 5G και την τεχνητή νοημοσύνη που θα προκαλέσουν το σοκ της μεθεπόμενης δεκαετίας, που θα αναγκάσουν τις κεντρικές κυβερνήσεις να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες στα δημοσιονομικά.

Facebook Comments