Μετά την συμπλήρωση έξι μηνών από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα και ένα εξίσου μεγάλο μειονέκτημα. Δεν έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Ο ΣυΡιζΑ, έξι μήνες μετά τις εκλογές της 7 Ιουλίου, αδυνατεί  ακόμα να βρει το δρόμο του και να καθορίσει μια αντιπολιτευτική ατζέντα που να είναι ικανή να τον καταστήσει ισχυρό πόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Όπως το πολιτικό μας σύστημα αλλά και το Σύνταγμα της χώρας επιτάσσουν. Αυτό είναι καθοριστικό για την πορεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς της επιτρέπει να θέτει προνομιακά την δική της πολιτική ατζέντα. Και να ασκεί το κυβερνητικό της έργο, χωρίς παρεμπόδιση από την αντιπολίτευση. Παρόλα αυτά είναι και μειονέκτημα διότι μοιραία της δημιουργεί μία αίσθηση αλαζονείας ότι κυβερνά δίχως ουσιαστικό έλεγχο από μια αδύναμη αντιπολίτευση. Και αυτό είναι κακό, ελάττωμα για τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος και της δημοκρατίας μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έχουν περάσει έξι μήνες από τότε που ανέλαβε την κυβέρνηση της Ελλάδος, ο μήνας του μέλιτος, δηλαδή η περίοδος της ανοχής της κοινής γνώμης προς τις κυβερνητικές προσπάθειες, θα έπρεπε να είχε τελειώσει, αυτό δεν ισχύει. Όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση χαίρει ακόμα της απεριόριστης υποστήριξης της κοινής γνώμης σε όλα τα θέματα. Κυρίως στην οικονομία και στα ζητήματα της καθημερινότητας γιατί δεν έχει ισχυρή, εποικοδομητική κι αποτελεσματική αντιπολίτευση, η οποία μέχρι στιγμής δείχνει ανίκανη να διαμορφώσει τον δικό της πολιτικό, πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Ο μόνος τομέας στον  οποίον φαίνεται ότι εμφανίζεται δυσφορία της κοινής γνώμης, και ιδίως των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, είναι ο τομέας του μεταναστευτικού, ο οποίος επί του παρόντος αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της κυβερνητικής προσπάθειας. 

Μολονότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα στον εθνικό προσανατολισμό κι ορίζοντα της χώρας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία και το μεταναστευτικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελικά θα κριθεί από την αποτελεσματικότητα της σε θέματα καθημερινότητας και οικονομίας. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός,  ο oποίος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των υπουργών του σε ότι αφορά ζητήματα όπως η εγκληματικότητα, οι δημόσιες συγκοινωνίες, η λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων, η λειτουργία των νοσοκομείων και της δημόσιας υγείας. Πάνω απ’ όλα όμως η επιτυχία της κυβερνητικής προσπάθειας θα κριθεί από την βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ελλήνων και την αποτέλεσματικότητα της στην ανάκαμψη της οικονομίας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμβολική έναρξη των εργασιών στο χώρο του Ελληνικού αποτελεί ακόμα ένα αγκάθι το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί σκληρά να κόψει, να ξεριζώσει για να αυξήσει την κυβερνητική αξιοπιστία, κι εντέλει την αξιοπιστία της ίδιας της χώρας και της οικονομίας της.

Δύο παραμένουν οι μεγάλες προκλήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Η πρώτη αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την προσέλκυση επενδύσεων, για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, για την επανεκκίνηση της οικονομίας, για την αύξηση των εξαγωγών και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Ο δεύτερος λόγος είναι ο κίνδυνος που συνεχίζει να υπάρχει στην παγκόσμια σκηνή από το ενδεχόμενο μιας διεθνούς νέας ύφεσης που θα μπορούσε να αποβεί τροχοπέδη για την ελληνική ανάκαμψη. Δυστυχώς, η μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους σε διεθνές επίπεδο, ιδίως μεταξύ των αναδυομένων χωρών, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία διεθνώς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία της έκθεση καίρια επισημαίνει.

Συγχρόνως, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, η οποία χρειάζεται μεγάλες κι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσει την εξαγωγική δύναμη των εγχώριων επιχειρήσεων, που αδυνατούν, όπως τα στοιχεία καταδεικνύουν, να παρακολουθήσουν τος διεθνείς εξελίξεις. Και παραμένουν εσωστρεφείς, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 5% των 750000 επιχειρήσεων, που υπάρχουν στην Ελλάδα επιδεικνύουν κάποια εξωστρέφεια η κι εξαγωγική δραστηριότητα. Κι αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μειονέκτημα όλων. Διότι χωρίς ισχυρή εξαγωγική δραστηριότητα, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει βιώσιμα.

Όλα αυτά ο ίδιος προσωπικά ο πρωθυπουργός το κατανοεί πλήρως. Κι είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να επιταχύνει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Φτάνει να μπορούν να τον ακολουθήσουν οι κυβερνητικοί φορείς κι η δημόσια διοίκηση!

Facebook Comments