Σε κάθε του τηλεοπτική εμφάνιση, ο Άδωνης επιμένει ότι η χώρα το 2020 θα πετύχει μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης απ’ αυτούς που λένε οι προβλέψεις του προϋπολογισμού και των διεθνών οργανισμών. Για να το λέει κάτι θα ξέρει, άλλωστε αρμόδιος υπουργός για την ανάπτυξη είναι. Βεβαίως από τα παιδικά μας χρόνια (κυριολεκτικά) έχουμε χορτάσει από αισιόδοξες προβλέψεις  κυβερνήσεων περί την οικονομία, που στο τέλος μένουν στην ανεκπλήρωτες. Ελπίζω αυτή την φορά να διαψευστεί η παράδοση.

Η αλήθεια είναι ότι στο εσωτερικό οικονομικό μέτωπο η χώρα διαθέτει πια όλα τα προσόντα για να φύγει προς τα πάνω. Η διεθνής ανακατωσούρα είναι που επισκιάζει κάπως την αισιοδοξία μας, όμως δικαιούμαστε να ελπίζουμε ότι η οικονομία μας έχει μπει σε σταθερά ανοδικό σπιράλ. Πιστεύω ότι το σοβαρότερο όπλο που διαθέτουμε αυτή την στιγμή είναι η συνειδητοποίηση από την πολιτική ηγεσία της χώρας ότι υπάρχει αδήριτη ανάγκη για άμεσες επενδύσεις. Αποτέλεσμα αυτής της συνειδητοποίησης είναι η συστράτευση του πρωθυπουργικού μηχανισμού και του υπουργείου ανάπτυξης σε όποια μεσαία και μεγάλη αναπτυξιακή πρόθεση  εκδηλώνεται.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι καθημερινά φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου δεκάδες προτάσεις για επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Από τον τουρισμό μέχρι την ενέργεια και από την μεταποίηση μέχρι τις ιντερνετικές υπηρεσίες. Θα αναρωτηθείτε γιατί αυτές οι προτάσεις να πηγαίνουν στο Μαξίμου. Μα διότι έτσι έχει μάθει να δουλεύει το ελληνικό κράτος και η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Αυτό γινόταν πάντα, αυτό συμβαίνει και σήμερα. Αν κάτι έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν είναι η ταχύτητα διεκπεραίωσης αυτών των υποθέσεων.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, οι προτάσεις αξιολογούνται, γίνονται οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και το νερό μπαίνει στο αυλάκι σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο (που συνήθως υπάρχουν δεκάδες τέτοια από κάθε υπηρεσία) παρακάμπτεται με συνοπτικές διαδικασίες, αρκεί βεβαίως να τηρείται η νομιμότητα. Ουδέποτε άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες υπήρχε τόσο φιλοεπενδυτικό κλίμα στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας όσο σήμερα.

Αυτά είναι καλά μαντάτα για την οικονομία μας, διότι οι ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα έρθουν μόνο από το Ελληνικό ή από την Cosco. Οι μεσαίες επενδύσεις από πολλούς επενδυτές είναι αυτές που θα υλοποιηθούν ταχύτερα από τις λίγες  μεγάλες και θα δημιουργήσουν τάχιστα θέσεις εργασίας, διασπαρμένες μάλιστα σε ολόκληρη την επικράτεια. Κάποτε βέβαια σε τούτο τον τόπο, πρέπει να μην χρειάζεται παρέμβαση του πρωθυπουργικού γραφείου για να δημιουργηθεί μια μονάδα βιομάζας ή για να επιτραπεί η επέκταση ενός εργοστασίου τυποποίησης λαδιού. Μέχρι τότε όμως καλό είναι που το συγκεκριμένο πρωθυπουργικό γραφείο δεν κλειδώνει τις προτάσεις στα συρτάρια αλλά τις διεκπεραιώνει με αυστηρή εντολή «να γίνει αμέσως».

Facebook Comments