Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα για το μεταναστευτικό αναγνωρίζουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης να «ονομαστικοποιήσει» τις ΜΚΟ, ζητώντας τους να ταυτοποιούν τους εργαζομένους τους, είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί μια ΜΚΟ να είναι πιστοποιημένη, με δεδομένο ότι όλο το παιχνίδι γίνεται από διάφορα μέλη τους.

Κάποιοι που σχετίζονται με ΜΚΟ παίζουν διπλό παιχνίδι με την Τουρκία και αυτό το γνωρίζουν οι αρχές εδώ και καιρό. Εσχάτως, όμως, κάνουν κάτι χειρότερο: υποδαυλίζουν την ένταση στα νησιά. Βγάζουν τους μετανάστες στους δρόμους και τους βάζουν να πιέζουν για «αποσυμφόρηση» των νησιών. Τι εννοούν με αποσυμφορηση; Μεταφορά τους στην ενδοχώρα, άρα να μείνουν στην Ελλάδα, καθώς δεν θα μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία με βάση την πρόβλεψη της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Και την ίδια ώρα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση και από τις τοπικές κοινωνίες, τόσο το καλύτερο. Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση για τους μεταπράτες του ανθρώπινου πόνου…

Γι’ αυτό το λόγο και, μεταξύ άλλων μέτρων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο τις ΜΚΟ. Βεβαίως, υπάρχουν και εξαιρέσεις, με αρκετές που κάνουν καλά τη δουλειά τους και έχουν βάλει πλάτη στη διαχείριση του προβλήματος. Υπάρχουν, όμως, και πολλές, πάρα πολλές, που έχουν τζογάρει για τα καλά στην υπόθεση προσφυγικό.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments