Παστέλι: Superfood με γεύση Ελλάδας!
Το παστέλι αποτελείται από δύο εξαιρετικά συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας, το σουσάμι και το μέλι.
Το παστέλι αποτελείται από δύο εξαιρετικά συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας, το σουσάμι και το μέλι.
Το παστέλι αποτελείται από δύο εξαιρετικά συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας, το σουσάμι και το μέλι. Έχει μια υπέροχη γλυκιά γεύση, μια τραγανή υφή και είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και σίδηρο.
Το παστέλι δεν είναι ένα νεοφερμένο γλυκό, αλλά αντιθέτως έχει ρίζες από την εποχή ακόμα της Ιλιάδας του Ομήρου.
Διατροφική αξία του παστελιού ανά 100 γραμμάρια
Θερμίδες : 470 kcal
Υδατάνθρακες : 42,1
Πρωτεΐνες : 11,1
Λιπίδια : 33,4
Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα : 12,3
Κορεσμένα λιπαρά οξέα : 5
Πολυκορεσμένα λιπαρά οξέα : 14,6
Το μέλι, εκτός από την ευχάριστη γλυκιά γεύση του, περιέχει και πάρα πολλά ζάχαρα που προσδίδουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό, ειδικά αν πρόκειται να ασκηθεί. Επιπλέον του παρέχει πάρα πολλά μέταλλα, βιταμίνες, αμινοξέα και πολλά ακόμα πολύτιμα στοιχεία.
Αντίστοιχα το σουσάμι περιέχει και αυτό με τη σειρά του πολλά μέταλλα, όπως για παράδειγμα σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και κάλιο, και μάλιστα σε εξαιρετικά σημαντική ποσότητα.
Επίσης η μεγάλη ποσότητα ενέργειας που παρέχει το σουσάμι οφείλεται κατά κύριο λόγο στο έλαιο που περιέχει. Το σησαμέλαιο, αποτελείται από ακόρεστα λιπαρά οξέα (κατά 80 % περίπου), και δεν περιέχει ΚΑΘΟΛΟΥ trans – ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β3), η βιταμίνη Ε και τα πολλά πολύτιμα στοιχεία του σουσαμιού κατορθώνουν να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και να προασπίζουν την υγεία.
Πολύτιμα οφέλη του παστελιού για την υγεία
Facebook Comments