«Η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα την συμφωνία με την ΕΕ προσπάθησε να στείλει πρόσφυγες στην Ελλάδα. Απέτυχε και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του με την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο.

Αυτοί που έφτασαν στα σύνορα δεν ήταν άνθρωποι από την Ιντλίμπ, ήταν άνθρωποι που ζούσαν στην Τουρκία, συνέχισε.

Τόνισε ότι «τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ και θα προστατευτούν».

Όπως είπε η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη της ΕΕ και αυτή επιδεικνύεται από την παρουσία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παράλληλα, όμως χρειάζονται περισσότερα και αυτή η κρίση θα πρέπει να λειτουργήσει ως «αφύπνιση».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η Τουρκία έχει γίνει «διακινητής» κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία αλλά και τις ίδιες τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για επιβουλή των εθνικών μας εδαφών από ανθρώπους άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιούν δακρυγόνα των τουρκικών αρχών.

«Είναι καθήκον μου να προστατεύσω τα σύνορά μας και θα το κάνω. Είναι καθήκον της ΕΕ να συμβάλει και θα το κάνει». 

Φον ντερ Λάιεν: «Θα παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη»

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι «Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Οι δικές σας ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Είμαστε αποφασισμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στις ελληνικές αρχές. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας βάσει αιτήματος της Ελλάδας, για παροχή σκηνών, υποδομής κα. Θα παρέχουμε κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μόνη της».

Και πρόσθεσε «Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σε αυτούς τους καιρούς. Έχουμε ανάγκη ενός πράγματος που βλέπουμε καθημερινά: να ενισχύσουμε μια κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν το Ευρωκοινοβούλιο έρχεται στην Ελλάδα, έρχεται στην Ευρώπη. Και είναι η Ευρώπη που πρέπει να σηκώσει το βάρος του μεταναστευτικού. Αν δεν έχουμε μια κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό πώς θα κάνουμε όσα θέλουμε;».

Σαρλ Μισέλ: «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε ότι «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της ΕΕ. Η παρουσία μας είναι ένα μήνυμα. Είμαστε μαζί γιατί η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας».

Και συμπλήρωσε «Είναι σημαντικό να γίνουν όλες οι δυνατές προσπαθειες για μια πολιτική λύση για τη Συρία».

Ακόμη, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι «Ο Ζοζεπ Μπορέλ είναι σήμερα στην Άγκυρα. Δρούμε, ενεργούμε και τις επόμενες μέρες & εβδομάδες θα δείξουμε ότι είμαστε σε θέση να προστατεύουμε να σύνορά μας, να δείχνουμε ενότητα όταν αυτό είναι εφικτό».

 

 

 

 

Facebook Comments