Πάνω από $14 τρισ. χάθηκαν από τις διεθνείς αγορές λόγω κορωνοϊού
Τα στατιστικά από τις 24 Φεβρουαρίου που ξέσπασε το παγκόσμιο κραχ είναι δραματικά
Τα στατιστικά από τις 24 Φεβρουαρίου που ξέσπασε το παγκόσμιο κραχ είναι δραματικά
Πλέον, η παγκόσμια bull market η οποία ξεκίνησε πριν 11 χρόνια βλέπει το τέλος της, βίαια και αιφνίδια ενώ κανένας δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα σταματήσει η κατηφόρα και αν οι όποιες αναλαμπές στις αγορές αποτελούν σήμα για ανάκαμψη ή απλά το… τίναγμα της ψόφιας γάτας. Όπως άλλωστε σημείωσε και η UBS, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ο οποίος συνεχίζει να κινείται πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνει μεγαλύτερες του 3% ημερήσιες κινήσεις στον δείκτη S&P 500 για τον επόμενο μήνα, αντανακλώντας το υψηλότατο επίπεδο αβεβαιότητας και νευρικότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις αγορές.
Τα στατιστικά από τις 24 Φεβρουαρίου που ξέσπασε το παγκόσμιο κραχ είναι δραματικά. Πάνω από 14 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές μέσα σε 15 συνεδριάσεις, με περίπου 6 τρισ. από αυτά να χάνονται από την Wall Street λόγω των ανησυχιών γύρω από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία καθώς και της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου που προκάλεσε ο “πόλεμος” που κήρυξε η Σαουδική Αραβία στη Ρωσία. Η ελληνική αγορά έχασε σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας της τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, με 23 δισ. ευρώ να κάνουν φτερά από την χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών μετοχών, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει σε χαμηλά τρεισήμισι ετών και τις τράπεζες να βλέπουν την κεφαλαιοποίηση του να μειώνεται στο… μισό σε χρόνο dt.
Όλες σχεδόν οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε bear market, με τον δείκτη S&P 500 μάλιστα να πραγματοποιεί την ταχύτερη βύθισή του στο έδαφος των… αρκούδων, που έχει σημειωθεί στην ιστορία του και με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές να θυμίζουν το κραχ του 1987. Όπως σημείωσε η Bank of America, οι αγορές φαίνεται ότι πλέον παραδέχονται την ήττα, καθώς ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί στις ΗΠΑ, την καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να ζορίζονται έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχωρήσουν σε περισσότερες μειώσεις επιτοκίων και σημαντική αύξηση της ποσοτικής χαλάρωσης. Τα πρόσφατα μέτρα των Fed και EKT δεν φάνηκαν αρκετά για να αναχαιτίσουν την πτώση. Όπως σημειώνει, μία επιπλέον πτώση 10% για τις αμερικανικές μετοχές είναι πιθανή, ενώ εκτιμά πως τα περιθώρια πτώσης για τον NASDAQ είναι ακόμη μεγαλύτερα. Πάντως, όπως επισημαίνει, μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διόρθωση, θα ξεκινήσει μια εντυπωσιακή άνοδος.
Είναι χαρακτηριστικό πως πλέον οι αποδόσεις από τις αρχές του έτους σε όλους τους βασικούς δείκτες διεθνώς βρίσκονται στο κόκκινο. Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στην πρώτη θέση με τις χειρότερες αποδόσεις διεθνώς με πτώση 40% το 2020 έως τώρα και ακολουθούν ο πολωνικός WIG 20 με απώλειες 35%, ο ρωσικός RTSI στο -34,8%, ο αυστριακός ΑΤΧ με πτώση 34,7%, ο βραζιλιάνικος Bovespa o οποίος βρίσκεται στο -33,5%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ στο -30,7%, ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 στο -30,3%, ο γαλλικός CAC 40 στο -30%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -29,7%, %, ο βελγικός BEL 20 στο -29,5% ο γερμανικός DAX στο 29,5% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -28,98%.
Όλες οι ελπίδες στρέφονται πλέον στην δημοσιονομική πολιτική μετά και τις έκτακτες αποφάσεις της Ε.Ε για ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό θα ευνοήσει σίγουρα την Ελλάδα η οποία αποτελεί μία από τις χώρες που δεν έχει πολλά περιθώρια δημοσιονομικών δαπανών λόγω των αυστηρών στόχων που έχουν τεθεί με την μεταμνημονιακή συμφωνία.
Άλλωστε οι «φωνές» των αναλυτών για παροχή δημοσιονομικής ευελιξίας προς την Ελλάδα, εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η Citigroup τόνισε πως η Ελλάδα αναμένεται να δει την οικονομία της να πλήττεται σχετικά περισσότερο από άλλες χώρες από την επιδημία του κορωνοϊού λόγω και του μεγάλου «βάρους» που έχει ο τουρισμός στο ελληνικό ΑΕΠ. Όπως σημείωσε, ο τουρισμός είναι ο κλάδος που θα χτυπηθεί περισσότερο στη χώρα, ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ (πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη χώρα). «Το να τεθεί υπό έλεγχο ο ιός τώρα πριν από τη θερινή περίοδο είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει χαρακτηριστικά, στηρίζοντας ουσιαστικά το αίτημα που θα καταθέσει η Ελλάδα στο Eurogroup να εξαιρεθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τον υπολογισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σύμφωνα με την Wood, το «χτύπημα» στην ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από το πόσο θα διαρκέσει η επιδημία και έτσι, με βάση το καλό και το κακό σενάριο, εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί από το 0,8% έως το 2,2%. Κατά την Capital Economics, η ελληνική οικονομία θα είναι από εκείνες που θα πληγούν περισσότερο από αυτή την κρίση, λόγω αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά. Το μερίδιο των δαπανών για τις μεταφορές, την ψυχαγωγία, τις διακοπές και τη διαμονή διαμορφώνεται σε σχεδόν 25% στην Ελλάδα, έναντι μόνο 14% στη Γερμανία, υπογραμμίζει.
Υπέρ της παροχής περισσότερης δημοσιονομική ευελιξίας τίθεται και η JP Morgan, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Για την Ελλάδα εκτιμά ότι το ύψος της δημοσιονομικής χαλάρωσης θα διαμορφωθεί στο 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 2,3 δισ. περίπου.
Facebook Comments