Μένουμε σπίτι και δεν παχαίνουμε!
Όπως όλοι γνωρίζουμε ,αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε "εγκλωβιστεί" στα σπίτια μας ώστε να προστατευτούμε από την επιδημία του κορωνοϊού
Όπως όλοι γνωρίζουμε ,αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε "εγκλωβιστεί" στα σπίτια μας ώστε να προστατευτούμε από την επιδημία του κορωνοϊού
Όπως όλοι γνωρίζουμε, αυτές τις μέρες οι περισσότεροι από εμάς έχουμε “εγκλωβιστεί” στα σπίτια μας ώστε να προστατευτούμε από την επιδημία του κορωνοϊού αλλά και να προστατεύσουμε και τα συγγενικά μας πρόσωπα. Αυτή η συνεχής παραμονή στο σπίτι επηρεάζει απόλυτα την ψυχολογία μας και τις διατροφικές μας συνήθειες με αποτέλεσμα να επιζητούμε συνεχώς πρόσθετα γεύματα, σνακ κυρίως ανθυγιεινά που μας οδηγούν στην αύξηση βάρους και κατά συνέπεια αύξηση λίπους.
Τι μας οδηγεί στο να τρώμε περισσότερο;
Άγχος
Σύμφωνα με το www.somaygies.gr, οι περισσότεροι όταν είμαστε αγχωμένοι ξεσπάμε στο φαγητό. Όταν βιώνουμε stress ο εγκέφαλος αυτομάτως τείνει να επικεντρώνεται στην επιβράβευση που μεταφράζεται σε μια γευστική μπουκιά, ξεχνώντας τον στόχο που μπορεί να έχουμε για να χάσουμε βάρος. Παράλληλα, η ορμόνη που εκκρίνεται όταν είμαστε αγχωμένοι η κορτιζόλη (γνωστή και ως ορμόνη του στρες) επηρεάζει την αίσθηση της πείνας που έχουμε, δίνοντας μας την εντύπωση πως πεινάμε.
Δυστυχώς, τα φαγητά στα οποία καταφεύγουμε σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά τα γλυκά.
Κακή ψυχολογία
Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μας να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας . Όταν περνάμε μια στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχουμε πολλά να διαχειριστούμε και προστίθεται σε αυτό και η προσπάθεια απώλειας βάρους το οποίο επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί στρες. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι μένουν χωρίς δουλειά λόγω της επιδημίας, είναι αναμενόμενο να έχουν κακή ψυχολογία και να στρέφονται στο φαγητό.
Παραμονή στο σπίτι
Γενικά, όταν μένουμε σπίτι υποχρεωτικά και δεν μπορούμε να κάνουμε τις ενασχολήσεις που μας άρεσαν επηρεαζόμαστε αρνητικά και ξεσπάμε στο φαγητό. Πόσο μάλλον τώρα με τον κορονοϊό που δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει η εξάπλωση των κρουσμάτων και δεδομένου ότι έχουν κλείσει όλα τα καταστήματα και δεν μπορούμε να βγαίνουμε εκτός σπιτιού είναι πολύ δύσκολο να μην κινηθούμε προς το φαγητό. Η έλλειψη ενασχόλησης είναι βασικός παράγοντας στην αύξηση βάρους.
Τι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε ;
Πώς θα το καταφέρουμε αυτό;
Για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε αυτό καλό θα ήταν να μην αγοράζουμε τις παραπάνω τροφές. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες στο σπίτι δεν έχουμε πολλές πιθανότητες να τις αποζητήσουμε. Θα πρέπει να έχουμε ένα μέτρο στην κατανάλωση των ανθυγιεινών γευμάτων ώστε να μην καταλήξουμε στην αύξηση βάρους.
Ποια σνακ θα μπορούσατε να επιλέξετε;
Μερικές υγιεινές προτάσεις για έξτρα σνακ(1-2/ημέρα, όχι περισσότερα) από τα 5 βασικά γεύματα της διατροφής σας θα μπορούσαν να είναι οι εξής:
Σωστή ενυδάτωση
Τώρα είναι η ευκαιρία σας να ενυδατωθείτε σωστά μιας και είστε συνέχεια στο σπίτι. Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε η ενυδάτωση έχει τον μεγαλύτερο ρόλο στην διατροφή μας. Η επαρκής κατανάλωση νερού ή ροφημάτων όπως τσάι ή χυμών μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος αλλά και να συντηρήσετε αυτό που ήδη έχετε! Η παραμονή σας στο σπίτι είναι η καλύτερη αφορμή για να το πετύχετε!
Γυμναστική
Μπορεί να έκλεισαν τα γυμναστήρια και τα γήπεδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γυμναστείτε. Θα μπορούσατε να ανεβαίνετε σκάλες, να βάλετε κάποιο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής ή yoga ή pilates στο ίντερνετ. Επίσης, μπορείτε να ενσωματώσετε και τα παιδιά σας σε αυτή την διαδικασία ώστε να τα απασχολήσετε ταυτόχρονα.
Διατροφικές συμβουλές για να προφυλαχτείτε από τον κορονοϊό
Η επιδημία του κορονοϊού κάποια στιγμή θα περάσει. Μην αφήσετε τις καταστάσεις να σας πάρουν από κάτω. Αν εφαρμόσετε όσα αναφέρουμε θα δείτε ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Δείτε αυτή την κρίση σαν ευκαιρία να οργανώσετε τα γεύματα σας καλύτερα, να τρώτε σωστά να ενυδατώνεστε επαρκώς. Είναι η κατάλληλη περίοδος αυτή η κατάσταση να σας φέρει πιο κοντά με αγαπημένα σας πρόσωπα.
Facebook Comments