Με τι συνθήκες της εποχής όλοι περνάνε πολλές ώρες στο σπίτι και έχουμε ξεκινήσει να μαγειρεύουμε περισσότερο. Πέρα από τα κλασσικά μαγειρευτά φαγητά που κάνουμε καθημερινά, τώρα είναι η ευκαιρία να δοκιμάσετε να φτιάξετε και αρτοπαρασκευάσματα όπως κρουασάν βουτύρου, κρουασάν σοκολάτας, μουστοκούλουρα και σταφιδόψωμο.

Γι αυτό και εμείς θα σας παραθέσουμε τις πιο απολαυστικές συνταγές καθώς και την διατροφική αξία αυτών των συνταγών ώστε να ελαφρύνουμε την παραμονή σας στο σπίτι.

1) Κρουασάν βουτύρου

Διατροφική αξία (Κρουασάν100γρ.)

Θερμίδες: 213 Kcal

Λιπαρά: 12,0 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 7,7 γρ.

Υδατάνθρακες: 22,0 γρ.

Σάκχαρα: 3,4 γρ.

Πρωτεΐνη: 3,2 γρ.

Φυτικές ίνες: 1,0 γρ.

Αλάτι: 0,08 γρ.

Συνταγή για κρουασάν βουτύρου

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 55 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. αλάτι
  • 150 γρ. ζεστό γάλα
  • 150 γρ. ζεστό νερό
  • 9 γρ. ξηρή μαγιά
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε από τη ζύμη. Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα για ζύμωμα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε με το χέρι ελαφρά.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το νερό και τη μαγιά.
  3. Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα στο χαμηλό για 2 λεπτά και έπειτα στο μεσαίο για αλλά 5 λεπτά.
  4. Μόλις σχηματιστεί η ζύμη και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα την ανοίγουμε ελαφρά με το χέρι (περίπου ένα ορθογώνιο) και τη βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και την καλύπτουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε ψυγείο ολόκληρο το βράδυ.
  5. Συνεχίζουμε με το βούτυρο. Έχουμε κόψει 2 λαδόκολλες και τις διπλώνουμε ώστε να σχηματιστούν 2 ορθογώνιες κόλλες που να έχουμε διαστάσεις 20 εκατοστά επί 40 εκατοστά.
  6. Ανάμεσα στα δύο αυτά φύλλα κόβουμε φέτες το βούτυρο και το απλώνουμε και κλείνουμε καλά τα χαρτιά ώστε να σχηματιστεί το ορθογώνιο 20×40 και με το πλαστή πατάμε καλά να πάει το βούτυρο παντού
  7. Και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το επόμενο πρωί.
  8. Την επόμενη μέρα ανοίγουμε το φύλλο ζύμης 40×40 και το διπλώνουμε σε λαδόκολλα και μεμβράνη και πάλι ψυγείο για 30 λεπτά.
  9. Ανοίγουμε τη ζύμη 40×40 και τοποθετούμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας το βούτυρο και το διπλώνουμε μέσα με την ένωση να είναι στο κέντρο, πατάμε την ένωση με τα δάκτυλα και έπειτα με το πλάστη με κινήσεις προς τα επάνω και μετά προς τα κάτω ενσωματώνουμε το φύλλο βουτύρου μέσα στη ζύμη, διπλώνουμε το 1/3 προς τα κάτω και έπειτα πάλι μεμβράνη και πάλι ψυγείο για 20 λεπτά.
  10. Η ζύμη θα χρειαστεί τώρα 3 διπλώματα.
  11. Κρατάμε το κλείσιμο δεξιά και ανοίγουμε πάλι σε μακρόστενο σχήμα περίπου 60 μήκος και διπλώνουμε κατά το 1/3 ό και πάλι μεμβράνη και ψυγείο για 20 λεπτά.
  12. Αφού το κάνουμε 3 φορές είμαστε έτοιμη για κρουασάν.
  13.  κόβουμε τρίγωνα με βάση περίπου 5 εκατοστών. Καθώς τα κόβουμε τραβάμε λίγο την μύτη απαλά να μακρύνει το τρίγωνο.
  14. Τυλίγουμε από την μεγάλη πλευρά προς τη μύτη σχετικά σφικτά.
  15. Τα βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
  16. Έπειτα τα αλείφουμε με λίγο αυγό και ψήνουμε στις 160 για 20 με 25 λεπτά

2) Κρουασάν σοκολάτας

Διατροφική αξία (Κρουασάν 100γρ.)

Θερμίδες: 503 Kcal

Λιπαρά: 36,3 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 19,6 γρ.

Υδατάνθρακες: 36,0 γρ.

Σάκχαρα: 20,0 γρ.

Πρωτεΐνη: 7,0 γρ.

Φυτικές ίνες: 2,4 γρ.

Αλάτι: 0,41 γρ.

Συνταγή για κρουασάν σοκολάτας

Υλικά

  • Έτοιμη σφολιάτα ζύμης κρουασάν βουτύρου
  • Νουτέλα
  • Κομμάτια σοκολάτας
  • Φουντούκια καβουρδισμένα
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 1 κ.σ. Μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί.
  2. Ανοίγουμε τη σφολιάτα ζύμης κρουασάν και κόβουμε σε τρίγωνα.
  3. Σε ένα γουδί σπάμε τα φουντούκια να γίνουν σχεδόν σκόνη.
  4. Γεμίζουμε τα τρίγωνα με ένα κουταλάκι γλυκού νουτέλα και 2 κομματάκια σοκολάτας.
  5. Μπορούμε στα μισά να βάλουμε και το τριμμένο φουντούκι.
  6. Τα τυλίγουμε και απλώνουμε στο ταψί.
  7. Τα αλείφουμε με αυγό και γάλα.
  8. Τα ψήνουμε για 12 λεπτά στον αέρα.

3) Μουστοκούλουρα

Διατροφική αξία (Μουστοκούλουρο 100γρ.)

Θερμίδες: 299 Kcal

Λιπαρά: 13,0 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 2,6 γρ.

Υδατάνθρακες: 40,0 γρ.

Σάκχαρα: 10,0 γρ.

Πρωτεΐνη: 4,1 γρ.

Φυτικές ίνες: 1,8 γρ.

Αλάτι: 0,11 γρ.

Συνταγή για μουστοκούλουρα

Υλικά

  • 500 ml μούστο
  • 500 ml ελαιόλαδο ανάμεικτο με σπορέλαιο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 1 1/2 κ.γλ. κανέλα σκόνη
  • 1 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο σκόνη
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • όσο πάρει (γύρω στο 1½ κιλό) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε πρώτα σε μια μπασίνα (μεγάλο μπολ) το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο.
  2. Αραιώνουμε τη σόδα στο κονιάκ.
  3. Τα χτυπάμε με σύρμα να ενωθούν.
  4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε λίγο -λίγο μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  5. Πλάθουμε στρογγυλά ή ό,τι σχήμα θέλουμε τα μουστοκούλουρα και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα.
  6. Αν τα θέλετε με σουσάμι, βάζουμε το σουσάμι σε ένα μπολ, παίρνουμε ένα- ένα τα κουλουράκια και τα βουτάμε στο σουσάμι.
  7. Έπειτα τα τοποθετούμε στο ταψί.
  8. Ψήνουμε τα κουλουράκια στον αέρα στους 170oC για 40΄, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

4) Σταφιδόψωμο

Διατροφική αξία( για ένα σταφιδόψωμο)

Θερμίδες: 289 Kcal

Λιπαρά: 6,5 γρ.

Κορεσμένα λιπαρά: 3,7 γρ.

Υδατάνθρακες: 49,0 γρ.

Σάκχαρα: 12,0 γρ.

Πρωτεΐνη: 7,4 γρ.

Φυτικές ίνες: 2,1 γρ.

Αλάτι: 0,29 γρ.

Συνταγή για σταφιδόψωμο

Υλικά

  • 300 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανίλιες)
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. Κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πορτοκάλι ,το ξύσμα
  • 100 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ (η στο κάδο του μίξερ) βάζουμε το γάλα,  το βούτυρο, τη μαγιά, τη βανίλια και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  2. Καλό είναι να αφήσουμε το μείγμα για περίπου 20´ ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το γαρύφαλλο, τη κανέλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά το μείγμα με ένα κουτάλι.
  4. Βάζουμε τα στερεά υλικά στο πρώτο μείγμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  5. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλίτσες ίδιου μεγέθους και σχηματίζουμε τα σταφιδόψωμα.
  7. Τα αφήνουμε στο ταψί με τη λαδόκολλα, σκεπασμένα με μια πετσέτα για περίπου 20-30’.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180οC.
  9. Προαιρετικά αλείψουμε τα σταφιδόψωμα μας με ένα κρόκο αραιωμένο με νερό.
  10. Ψήνουμε στους 180οC για περίπου 20’.

Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτές τις πολύ γευστικές συνταγές τώρα που έχετε χρόνο στο σπίτι. Είναι σνακ κατάλληλα για πρωινό ή ενδιάμεσα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.somaygies.gr/

Facebook Comments