Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, θεωρείτο σχεδόν σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα στους πολίτες τη Δευτέρα. Εν τέλει, θα το κάνει την Τρίτη. Η…καθυστέρηση, όμως, είναι απολύτως δικαιολογημένη, γιατί ο οδικός χάρτης της επιστροφής στην κανονικότητα δουλεύεται στην τελευταία της λεπτομέρεια.

Για να καταλάβει κανείς τον βαθμό προετοιμασίας, η πολιτική απόφαση του να ανοίξει κανείς τα εμπορικά καταστήματα έχει πολλές παραμέτρους. Πρέπει να είναι σαφής η αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά, τα μέτρα ατομικής υγιεινής και αυτοπροστασίας, αλλά και τα πρόστιμα (που θα είναι υψηλά) για όσους δεν τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες. Για να κλειδώσουν τα μέτρα, λοιπόν, μόνο π.χ. για τα εμπορικά καταστήματα, απαιτείτο ένας κύκλος επαφών πρωθυπουργού-task force που επεξεργζόταν το σχέδιο-λοιμωξιολόγων-αρμόδιου υπουργείου. Φανταστείτε, λοιπόν, αυτή τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται για όλες τις δραστηριότητες που έβαλαν λουκέτο, πολλές εκ των οποίων είναι μακράν πιο σύνθετη άσκηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, κάνει το τελικό φινίρισμα. Έχουν, στο μεταξύ, κλειδώσει ορισμένες αποφάσεις που ήταν σε εκκρεμότητα. Για παράδειγμα, τα σχολεία φαίνεται ότι θα ανοίξουν σε όλες τις βαθμίδες, σε τρία στάδια: 11 Μαϊου Γ’ Λυκείου, μάλλον 25 Μαϊου Λύκεια/Γυμνάσια και μάλλον 1η Ιουνίου τα Δημοτικά. Ως προς τα Δημοτικά υπάρχουν ακόμα μικρά αγκάθια, όπως ενδεχομένως το ενδεχόμενο για τάξεις εκ περιτροπής, ενώ πρέπει να είναι σαφές τι θα γίνει και για τους μικρούς μαθητές που μένουν με γονείς ή παππούδες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν χρόνια νοσήματα.

Όσο για τις Εκκλησίες, η επαναλειτουργία τους προγραμματίζεται για το βράδυ της 26ης Μαϊου, όταν και η Ιερά Σύνοδος έχει τονίσει ότι θα λάβει χώρα η Ανάσταση που δεν εορτάστηκε με τον δέοντα τρόπο πριν το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, η…καθυστέρηση του κ. Μητσοτάκη είναι για καλό. Για να είναι ο οδικός χάρτης που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Τρίτης πλήρης και επεξεργασμένος, ώστε αμέσως μετά να μπορούν τα αρμόδια υπουργεία να προβούν στην εξειδίκευση του σχεδίου για τους επιμέρους κλάδους.

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments