Το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του πρωθυπουργού για την σταδιακή μας επιστροφή στη νέα κανονικότητα τελικά πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Απριλίου.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και η task force της κυβέρνησης, εργάζεται πυρετωδώς. Η ομάδα που θα μας βγάλει στη νέα κανονικότητα αποτελείται από τους Σωτήρη Τσιόδρα, Ηλία Μόσιαλο, Κυριάκο Πιερρακάκη, Άρη Σκέρτσο, Νίκο Χαρδαλιά, Θοδωρή Λιβάνιο, Άννα Στρατινάκη, Γιάννη Κωστόπουλο, Παναγιώτη Πρεζεράκο, Θανάση Κοντογεώργη, Παναγιώτη Αρκουμανέα, Μιχάλη Αργυρού και Κυριάκο Ανδρέου. Τον τελευταίο λόγο έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμη δεν είναι βέβαια όσα θα ανακοινωθούν την Τρίτη, υπάρχουν διάφορα σενάρια αλλά κανένα δεν έχει κλειδώσει 100%.  Το βέβαιο σε κάθε περίπτωση είναι ότι θα υπάρχει πολύ μεγάλη προσοχή στο πώς θα γίνει και πώς θα επαναξιολογείται η διαδικασία κάθε δύο εβδομάδες κατ’ ελάχιστον.

Η εναρκτήρια μέρα για τη νέα κανονικότητα θα είναι η 4η Μαΐου. Τότε αναμένεται και η κατάργηση των SMS στο 13033 όπως και των βεβαιώσεων ενώ θα ανοίξουν μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής.

Η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά και έχει ορίζοντα σχεδόν διμήνου, στο τέλος Ιουνίου αναμένεται και το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων.

Σημειωτέον ότι ανά πάσα στιγμή αν οι υπεύθυνοι κρίνουν ότι η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει μπορεί κάποιο μέτρο να επανέλθει.

Όσον αφορά τα καταστήματα εστίασης, όπως όλα δείχνουν όταν ανοίξουν θα είναι μόνο με τραπεζοκαθίσματα εκτός καταστήματος και σε απόσταση ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύουν αυστηροί κανόνες υγιεινής, όπως ισχύουν σήμερα στα σούπερ μάρκετ. Κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής θα δέχονται πελάτες μόνο κατόπιν ραντεβού προκειμένου να αποτραπεί η μαζική προσέλευση.

«Γρίφος» παραμένει ακόμα το άνοιγμα των σχολείων με πιθανότερα σενάρια είτε τη σταδιακή λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων είτε τη λειτουργία μόνο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σίγουρο πάντως μοιάζει το άνοιγμα των σχολείων για τη Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου. 

Facebook Comments