Όπως σας ενημέρωσα από χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι αυτός που θα προβεί στις ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των περιοριστικών μέτρων, με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα που θα γίνει είτε τη Δευτέρα είτε, το αργότερο, την Τρίτη. Ως το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του τη βασική εισήγηση της επιτροπής υπό τον υφυπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο που επεξεργάζεται το Στρατηγικό Σχέδιο Στρατηγικής Μετάβασης, όπως τιτλοφορείται το σχέδιο. 

Είναι σαφές ότι από τις 4 Μαϊου θα ανοίξουν σε πρώτη φάση κομμωτήρια και μικρά εμπορικά καταστήματα που μπορούν να λειτουργήσουν με αυστηρούς περιορισμούς, αλλά και μέτρα ατομικής υγιεινής. Θα ακολουθήσει η Γ’ Λυκείο στα σχολεία, ενώ φαινεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση να μην ανοίξουν Νηπιαγωγεία και Δημοτικά. Προοδευτικά, θα ανοίξουν και τα καταστήματα εστίασης, με έμφαση σε τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η πιο δύσκολη άσκηση-και εξ ου και το τελευταίο βήμα- είναι τα αεροπορικά ταξίδια και ο τουρισμός. Το σχέδιο, δε, θα αξιολογείται δυναμικά, από τη στιγμή που θα εξελίσσεται σε φάσεις, ενώ έτοιμα θα είναι και εναλλακτικά σενάρια, εφόσον κάτι δεν πάει κατ’ ευχήν. Θα διατηρηθεί, δε, το καθεστώς περιορισμού αδικαιολόγητων μετακινήσεων, με χρήση του sms, έστω και αν διευρυνθεί το μπουκέτο των επιλογών. 

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έχει αποφασίσει να ξεκλειδώνει σταδιακά τη χώρα, αν και η «νέα κανονικότητα», όπως την αποκαλούν κυβερνητικά στελέχη, θα συνοδεύεται από αποστάσεις, χρήση μασκών, αυστηρά μέτρα ατομικής υγιεινής και αποφυγή συνωστισμού. Εξ ου και τον πρώτο λόγο στο νέο σχέδιο έχουν οι λοιμωξιολόγοι που από την πρώτη στιγμή δίνουν και το «πράσινο φως» για οιαδήποτε ενέργεια. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments