Η λήψη δραστικών μέτρων φαίνεται πως δεν πτόησε κάποιους νέους και «απείθαρχους», οι οποίοι και το βράδυ της Τετάρτης γέμισαν τις πλατείες σε μεγάλους δήμους της Αθήνας.

Δεκάδες νέοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή και χθες. Αυτή τη φορά ήταν σαφώς λιγότεροι, περίπου 200, οι οποίοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις που έκλεισαν την πλατεία από τις 9 το βράδυ.

Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι ακούγοντας την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., που τους καλούσε να απομακρυνθούν, φώναζαν συνθήματα, λέγοντας «Η αστυνομία έξω από την πλατεία».

Υπενθυμίζεται ότι, μετά τις προχθεσινές εικόνες, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η πλατεία θα είναι κλειστή για πρόσβαση από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί κάθε ημέρα «μέχρι νεωτέρας», αλλά αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς να βρεθούν στο σημείο και να αγνοήσουν τις συστάσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή την φορά δεν υπήρξαν επεισόδια, αλλά στο άκουσμα του κλεισίματος της πλατείας υπήρξαν αντιδράσεις και από κατοίκους, με επικεφαλής στέλεχος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Μελίνα Αλεφαντή), που βρέθηκαν στο σημείο.

Οι παρευρισκόμενοι ζητούσαν την αποχώρηση της αστυνομίας και το πλήθος διαλύθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, παρά τις εκκλήσεις των αρχών. Τα ΜΑΤ βρίσκονταν στο σημείο και παρακολουθούσαν διακριτικά, χωρίς να προκληθούν επεισόδια.

Η Αγία Παρασκευή δεν ήταν το μόνο σημείο στην Αθήνα όπου παρατηρήθηκαν στοιχεία συγχρωτισμού. Ίδια κατάσταση επικράτησε και σε περιοχές όπως το Παγκράτι και το Αιγάλεω, όπου σε κεντρικές πλατείες αρκετός κόσμος καθόταν και είτε έπινε, είτε έτρωγε, χάρη στα… take away που κάνουν ορισμένα καταστήματα εστίασης.

Μάλιστα, στο Παγκράτι αρκετοί κάτοικοι πήραν πλαστικά ποτήρια από δύο μπαρ και ένα περίπτερο που σέρβιραν take away ποτά και γέμισαν την πλατεία Βαρνάβα. Ίδια η εικόνα και στο Αιγάλεω και την πλατεία Εσταυρωμένου όπου αρκετός κόσμος, κυρίως νεαρά άτομα, συγκεντρώθηκαν στο σημείο, έξω από τον σταθμό του μετρό.

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Υπήρξε διαδικτυακό κάλεσμα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «Χτες το βράδυ και καλά απαγορεύτηκε μετά τις 9. Δεν άδειασε όμως. Έφυγαν μετά τις 23.00 ενώ ήρθαν και άτομα και από άλλες περιοχές μετά από διαδικτυακή πρόκληση».

Και πρόσθεσε «Ο Δήμος δεν μπορεί να πάρει μέτρα αστυνόμευσης, μόνο να καλέσει την αστυνομία».

Παράλληλα, εξέφρασε τον φόβο ότι την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο πιθανόν να μαζευτούν πάνω από 1000 άτομα.

Επιπλέον, σημείωσε οι κάτοικοι είναι ικανοποιημένοι στο γεγονός ότι ζητήθηκε να κλείσει η πλατεία και θα σταματήσει η διακίνηση ναρκωτικών, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς πάνω από μία δεκαετία, επισημαίνοντας ότι «εγώ ζητάω να υπάρχει αστυνόμευση μετά τις 21.00».

Ανήσυχοι Σύψας, Γώγος, Μαγιορκίνης για τα κορωνο-πάρτι: Εστίες υπερμετάδοσης

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης, εξάλλου, σημειώθηκαν συλλήψεις σε έξι ιδιοκτήτες μπαρ που σέρβιραν ποτά «για τον δρόμο» προχώρησε η αστυνομία σε Αθήνα, Κηφισιά, Λάρισα και Λαμία.

Και οι επιδημιολόγοι όμως όμως προειδοποίησαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους χθες,  ότι οι πλατείες με κόσμο μπορεί να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «αν υπάρχει κρούσμα σε ένα τόσο μεγάλο γκρουπ ανθρώπων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν και να περιοριστούν εγκαίρως τα περιστατικά». Αντίστοιχα, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι «δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων, γιατί θα επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν».

Συγχρωτισμός σε Λυκαβηττό και Ακρόπολη ενόψει… υπερπανσέληνου

Την ίδια στιγμή, όχι σε πλατείες, αλλά σε περιοχές με θέα όπως η Ακρόπολη και ο Λυκαβηττός, παρατηρήθηκε η ίδια εικόνα. Χθες, δεκάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στην Ακρόπολη για να απολαύσει το φεγγάρι καθώς σε αυτό βοήθησε και ο καθαρός ουρανός. Ιδια ήταν η εικόνα και στον Λυκαβηττό, όπου αρκετά νεαρά ζευγάρια βρέθηκαν στην περιοχή για να απολαύσουν επίσης την θέα.

Σήμερα μάλιστα, υπάρχει ανησυχία πως το πλήθος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο τόσο στις περιοχές αυτές, όσο και σε άλλα σημεία όπου μπορεί κανείς να απομονωθεί και να χαζέψει την θέα του φεγγαριού, καθώς θα έχουμε την υπερπανσέληνο, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν τον Μάιο της επόμενης χρονιάς. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τον καιρό πάντως, καθώς αναμένεται άστατος, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει σημαντική πτώση, ωστόσο η πρόγνωση της ΕΜΥ κάνει λόγο για βελτίωση από το απόγευμα και μετά.

Facebook Comments