Το πακέτο της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν που αφορά την Ελλάδα είναι μεγάλο και σημαντικό. Ίσως είναι και καλύτερο από αυτό που θέλαμε και περιμέναμε. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα πακέτο μακρόπνοο, αλλά και απολύτως κρίσιμο για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. 

Πλέον, η ΔΕΘ μετατρέπεται σε ένα ορόσημο. Από εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημάνει την πορεία προς μια ισχυρή ανάπτυξη το 2021, η οποία θα είναι διατηρήσιμη και το 2022 και το 2023. Πρακτικά, θα είναι η αρχή μιας προσπάθειας να ξαναπιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε στις αρχές του φετινού έτους. Και, βεβαίως, με γνώμονα και τα κεφάλαια από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο πρωθυπουργός θα περιγράψει παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, για να ξαναπάρει μπρος η οικονομία, μετά την απότομη στροφή προς τα κάτω φέτος. 

Το πακέτο της Κομισιόν, όμως, έχει και πολιτικές παρενέργειες. Σκοτώνει, για τα καλά, τα εκλογικά σενάρια, τα οποία έτρεμε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ, στην πραγματικότητα, δεν σκέφτηκε ο πρωθυπουργός ότι θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Η φιλολογία, όμως, συντηρείτο στην επικαιρότητα. Τώρα, ποιος μπορεί ρεαλιστικά να βγει να πει ότι έχοντας να εισπράξει τόσα δις η χώρα, η κυβέρνηση θα δώσει προτεραιότητα στο…κάψιμο της απλής αναλογικής;

Ουδέν κακόν αμιγές καλού βεβαίως. Και αυτό γιατί πρέπει η κυβέρνηση να επικεντρωθεί στη διακυβέρνηση και όχι στη διάψευση σεναρίων. 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments