Μια φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί λογοδοσίας στον ελληνικό λαό εκ μέρους της κυβέρνησης, όταν τελειώσει η έκτακτη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, εξελήφθη από πολλούς ως προαναγγελία πρόωρων εκλογών. Φυσικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Ωστόσο αυτά δεν έπαψαν να κυκλοφορούν και να είναι επιτακτικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο εκλογών για το προσεχές φθινόπωρο, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο ανάλογα με το πως οι εξελίξεις διαμορφώνονται, σε μια κατάσταση η οποία είναι εντελώς πρωτόγνωρη κι αβέβαιη, και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς διαρκώς. Έχει αξία να επαναλάβουμε τι ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό:

«Στην αρχή αυτής της περιπέτειας, ζήτησα την ισχύ της εμπιστοσύνης σας. Και μου την προσφέρατε απλόχερα. Πιστεύω ότι, με σκληρή δουλειά, σας την ανταποδίδω καθημερινά. Δεν ξεχνώ, όμως, ότι αυτή η κατάσταση δεν θα συνεχιστεί επ’ αόριστον. Μετά την κρίση, η κάθε εξουσία οφείλει να εγκαταλείπει το απυρόβλητο της ανάγκης, δυναμώνοντας την λογοδοσία. Γιατί καμία έκτακτη συνθήκη δεν μπορεί να αμφισβητεί τη δημοκρατική ευαισθησία».

Είναι εύλογο ότι κάποιοι εξέλαβαν αυτή την φράση του κύριου Μητσοτάκη ως ενδεχόμενο σχέδιο προσφυγή στις κάλπες εν καιρώ το δέοντι. Ιδιαίτερη ανησυχία υπήρξε στον ΣυΡιζΑ καθώς είναι προφανές πως αν γίνουν εκλογές. και μάλιστα διπλές, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Νέα διπλή ήττα του κύριου Αλέξη Τσίπρα θα οδηγούσε μοιραία στην πολιτική συνταξιοδότηση του. Γι’ αυτό στον ΣυΡιζΑ τρέμουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέδιο για εκλογές στο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός με υπευθυνότητα διαχειρίζεται μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, ίσως την χειρότερη που αντιμετωπίζει. όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η ανθρωπότητα όλη τα τελευταία 70 χρόνια. Υπό τις συνθήκες αυτές πράγματι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψει στο εγγύς μέλλον. Αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες:

Πρώτον από την πορεία της πανδημίας την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια από τώρα. Και δεύτερον, από την ανάγκη της κυβέρνησης να λάβει μια νέα ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό προκειμένου να αντιμετωπίσει, κάτω από εντελώς νέες συνθήκες,την μεγάλη οικονομική κρίση, που είναι βέβαιο ότι θα αφήσει πίσω της είπα δει μία του κορωνοϊού. Μολονότι στις προθέσεις του πρωθυπουργού δεν είναι αυτή στιγμή η προσφυγή στις κάλπες, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το τι μέλλει γενέσθαι στους επόμενους μήνες, που είναι βέβαιον ότι θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμα μεγάλη δοκιμασία στον χώρο της οικονομίας και εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση πρέπει να έχει την υποστήριξη του συνόλου των Ελλήνων για να κατορθώσει να ξαναχτίσει την οικονομία πάνω στα ερείπια που αφήνει η πανδημία.

Άρα, ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε πρόωρες εκλογές με το διάγγελμα του πριν από λίγες ημέρες, αλλά ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων που αυτή τη στιγμή είναι απρόβλεπτες.

 

Facebook Comments