Αυτό που ενώνει εσχάτως τον Αλέξη Τσίπρα και την Φώφη Γεννηματά είναι ένας κοινός φόβος. Μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ προσπαθούν να πείσουν ότι ο Μητσοτάκης θα κάνει πρόωρες εκλογές και μάλιστα σύντομα.

Γιατί; Πολύ απλά, γιατί θα τις κερδίσει! Θα «κάψει» την απλή αναλογική που ισχύει για τις επόμενες εκλογές -καθώς δε θα σχηματίζεται κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα- και θα πάμε σε νέες εκλογές, με το καινούργιο εκλογικό σύστημα που ψήφισε η Βουλή, με το οποίο πιθανότατα η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η θεωρία του Τσίπρα και της Γεννηματά έχει κάποια βάση, όπως όλες οι θεωρίες, αλλά αγνοεί βασικά στοιχεία της νέας πολιτικής πραγματικότητας. Ποια είναι αυτά;

Πρώτον, η χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης μπαίνει σε μια φάση σταθεροποίησης, η οποία δε συνάδει με εκλογικούς αιφνιδιασμούς και παιχνίδια κομματικής σκοπιμότητας.

Δεύτερον, ο Μητσοτάκης έχει τις προϋποθέσεις να κυβερνήσει με άνεση δυο τετραετίες, τηρώντας τη συνταγματική τάξη και εφαρμόζοντας ένα σοβαρό πρόγραμμα διακυβέρνησης, το οποίο δεν στηρίζεται σε πολιτικές μπλόφες αλλά σε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Τρίτον, οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τον Μητσοτάκη ακριβώς επειδή ήθελαν να ξεφύγουν από αυτό το φαύλο κύκλο του κακώς ευνοούμενου κομματικού συμφέροντος, που καθορίζει τον εκάστοτε εκλογικό κύκλο και στο οποίο τα πάντα υποτάσσονται. Δεν τον εμπιστεύτηκαν ως πολιτικό μπλοφατζή, αλλά ως σύγχρονο και αξιόπιστο πολιτικό ηγέτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ δεν πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι ο Μητσοτάκης σχεδιάζει πρόωρες εκλογές. Απλώς λένε δυνατά αυτό που φοβούνται. Κι όσο θα συνεχίσουν να το φοβούνται, τόσο θα συνεχίσουν να το λένε. Στο μεταξύ όμως χάνουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο. Ο μεν Τσίπρας για να αλλάξει πραγματικά το κόμμα του και να βρει ένα νέο, τολμηρό και αξιόπιστο πολιτικό αφήγημα, η δε Γεννηματά για να αποφασίσει πώς ακριβώς θα ισορροπήσει μέσα στο νέο δικομματισμό που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια για ξεχωριστό πολιτικό στίγμα.

Facebook Comments