ΤΝ: Μια έξυπνη συζήτηση
ΤΝ: Τεχνητή Νοημοσύνη και μια πραγματικά «έξυπνη» συζήτηση στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum που φέτος λόγω κορονοιού έγινε διαδικτυακά
ΤΝ: Τεχνητή Νοημοσύνη και μια πραγματικά «έξυπνη» συζήτηση στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum που φέτος λόγω κορονοιού έγινε διαδικτυακά
ΤΝ: Τεχνητή Νοημοσύνη και μια πραγματικά «έξυπνη» συζήτηση στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum που φέτος λόγω κορονοιού έγινε διαδικτυακά με την κεντρική σκηνή στο Ζάππειο.
Να με συγχωρέσουν οι ομιλητές που τυχόν αδικούνται αλλά η μόνη μέχρι στιγμής πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, ήταν αυτή του Γιάννη Μαστρογεωργίου με τον Χρήστο Ταραντίλη (μπορείτε να την δείτε εδώ ολόκληρη από το 2.30 ‘ και μετά)
Διότι έφερε στο προσκήνιο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα με εντελώς κατανοητό και πρακτικό τρόπο. Και διότι ενώ αμφότεροι γνώριζαν πολύ καλά τις πτυχές του δεν μας ζάλισαν με επίδειξη γνώσεων αλλά γεφύρωσαν το υπαρκτό χάσμα μεταξύ ΤΝ και κοινωνίας, υποδειγματικά.
Η συζήτηση ξεκίνησε με το τι εισέφερε στην πρώτη φάση της κρίσης της πανδημίας η ΤΝ και ο Χ. Ταραντίλης εξήγησε ότι δεν μιλάμε για «ένα concept του αύριο αλλά για ένα concept του σήμερα». Παρότι όπως σημείωσε «Δεν χρησιμοποιήθηκαν τα οφέλη σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και στη μικρη κλίμακα φάνηκε πόσο μπορεί να βοηθήσει η ΤΝ την Δημόσια Υγεία». Εξήγησε ότι αυτό που μπορεί να κάνει με μεγάλη επιτυχία η ΤΝ είναι οι προγνώσεις «Όσο περισσότερα αξιόπιστα και σωστά δομημένα δεδομένα του δίνουμε τόσο καλύτερες προγνώσεις μπορεί να κάνει».
Αυτή η ιδιότητα χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη φάση του «Covid 19» και έδωσε ένα πεδίο που εφαρμόστηκε «Ποιοι άνθρωποι βάσει κλινικών δημογραφικών εργαστηριακών δεδομένων κινδύνευαν να νοσήσουν βαριά ή ποιοί θα μπουν στις εντατικές». Αυτό το μοντέλο πρόβλεψης είναι πολύ σημαντικό για την πορεία εξάπλωσης της επιδημίας ενώ παράλληλα επιτρέπει σωστότερο έλεγχο των διαθέσιμων πόρων με δεδομένη την εκθετική εξάπλωση του ιού. Με άλλα λόγια βοηθά στην πράξη απαντώντας ζητήματα όπως ποιοι ασθενείς διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πώς πρέπει να κατανεμηθούν οι διαθέσιμοι πόροι του συστήματος υγείας όπως αναπνευστήρες, κλίνες ΜΕΘ, προστατευτικός εξοπλισμό κλπ, ενώ έχει και άλλες εφαρμογές εξαιρετικά ευφυείς όπως η διαχείριση των τηλεφωνημάτων των πολιτών με συμπτώματα προς τα νοσοκομεία ή τα ειδικά κέντρα.
Μάλιστα έφερε το παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου chat bots διαχειρίστηκαν σε μία εβδομάδα πάνω από 40.000 τλφ πολιτών που ανησυχούσαν για την υγεία τους. Έθεταν συγκεκριμένες ερωτήσεις και βάσει των απαντήσεων κατέτασσαν τα ύποπτα κρούσματα σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου οπότε ο περαιτέρω χειρισμός ήταν πολύ πιο εύκολος και ο κόσμος δεν κατέφευγε στα νοσοκομεία . Τι άλλο έπεσε στο τραπέζι αυτής της έξυπνης συζήτησης;
Όπως είπε ο Γ. Μαστρογεωργίου οι εφαρμογές ΤΝ στην Υγεία είναι πολλές.Τα ρομπότς που μπορούν να εισέρχονται στις ΜΕΘ, η ανέπαφη ανίχνευση πιθανών ασθενών ακόμα και μέσα στο πλήθος και ως προς το τεράστιο θέμα της ηθικής διάστασης της ΤΝ – έξυπνη υποβοήθηση ή υποκατάσταση του ανθρώπου – τρία σημεία συγκράτησα: Πρώτον ότι η ΤΝ δεν παίρνει τον ρόλο αυτού θα αποφασίζει – Δεν πρέπει και δεν μπορεί να το κάνει.
Δεύτερον ότι η χρήση της και στο πεδίο της Υγείας και στο πεδίο της Παιδείας θα αμβλύνει σημαντικά τις κοινωνικές ανισότητες και Τρίτον ότι η ΤΝ στην πράξη λειτουργεί με τα δεδομένα που της παρέχουμε Αν αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά, είναι στρεβλά ή ελλιπή η ευθύνη βαραίνει εμάς. Άλλωστε η ΤΝ είναι ένας «ευφυής βοηθός του ανθρώπου».
Facebook Comments