Για μία συνεργασία «ισχυρή, συμπαγή και αυτόφωτη» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- Ισραήλ και εξέφρασε την επιθυμία της Αθήνας αυτή να ενισχυθεί περαιτέρω. Δεν παρέλειψε δε να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τις προοπτικές της, ενώ σημείωσε πως παρά την πανδημία στόχος παραμένει να αυξηθεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στη χώρα μας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτή να συνεχιστεί, χωρίς να εφησυχάζουμε.

Όπως είπε, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και ένα restart στην οικονομία. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στην τουρίστα, αλλά η ασφάλεια και η υγεία προέχουν» ξεκαθάρισε, ενώ είπε πως από 1η Αυγούστου οι Ισραηλινοί τουρίστες θα μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας.

«Έχουμε δουλέψει άοκνα, ώστε να διαφαλίσουμε την υγεία των επισκεπτών μας. Έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα για να ανοίξουμε με κύριο μέλημα την ασφάλεια καιτην υγεία τον τουρισμό μας» σημείωσε.

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε συναντήσεις με Ισραηλινούς επενδυτές που θα έχει και υπογράμμισε πως υπάρχουν πολλές προοπτικές επενδύσεων στη χώρα μας.

Αυτή την ώρα υπογράφονται συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών για την γεωργία και την κυβερνο-ασφάλεια.

 

Νωρίτερα:

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει συνάντηση στις 10:30 με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο το διήμερο πρόγραμμα της διήμερης επίσημης επίσκεψης του στο Ισραήλ.

Οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Η συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (Άμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

«Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης ΄Αδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, καθώς και οι υφυπουργοί για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φρακογιάννης και Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας.

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά – στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νετανιάχου και η οικογένειά του, στο περιθώριο του επίσημου προγράμματος, θα δεξιωθούν το βράδυ της Τρίτης τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη σύζυγό του Μαρέβα και τον γιό του Κωνσταντίνο, που συνδέεται με τον γιό του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα επίσκεψης έχει ως εξής:

Τρίτη 16 Ιουνίου
-10.30 –Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu

Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους

-12.15 -Δηλώσεις στα ΜΜΕ

-13.00 -Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών

-15.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz

-16.30 -Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές

-17.20 -Άφιξη στον Ναό της Αναστάσεως – Υποδοχή από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεοφίλο Γ΄

-18.45 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Yair Lapid

Τετάρτη 17 Ιουνίου

-8.30 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi

-9.15 -Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin

-10.10 –Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου

Facebook Comments