Έντονα καταδίκασε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, καλώντας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επανεξετάσει το ζήτημα.

“Ένα σημαντικό θέμα ήταν αυτό της Αγίας Σοφίας. Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα εμβληματικό μουσείο όπως η Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτή η απόφαση θα τροφοδοτήσει αναπόφευκτα τη δυσπιστία, τον διχασμό ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες και θα υπονομεύσει τις προσπάθειές μας για διάλογο και συνεργασία. Καλούμε τις τουρκικές αρχές άμεσα να επανεξετάσουν και να αλλάξουν την απόφαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, κάτι που θα γίνει στη βάση των κατά καιρούς σχετικών συμπερασμάτων του Συμβουλίου. 
Επιπλέον με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας ζητήθηκε από την ΕΥΕΔ να ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

ΟΎπατος εκπρόσωπος δήλωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημορκατίας.

Παράλληλα το Συμβούλιο κάλεσε να συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον σκοπό αυτό η αρμόδια Ομάδα Εργασίας Relex.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η συζήτηση για το μέλλον των Ευρωτουρκικων Σχέσεων θα συνεχιστεί στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, Gymnich στο Βερολίνο στα τέλη Αυγούστου.  

Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το  Συμβούλιο καταδικάζει έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφαση της.

“Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα”, δήλωσε ο Μπορέλ.

Facebook Comments