Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που χρησιμοποιεί καθημερινά σε διάφορες μορφές μεγάλο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη. Πριν παρουσιάσουμε όμως τις ιδιότητες της και την επίδρασή της στον ανθρώπινο οργανισμό, ας δούμε από που προέρχεται και ποιοι είναι οι τρόποι που μπορούμε να την καταναλώσουμε.

Οι κύριες πηγές καφεΐνης είναι:

  • Οι καρποί του φυτού κόλα (Cola acuminata).
  • Οι κόκκοι του κακάο (Theobroma cacao).
  • Το Yerba mate (Ilex paraguariensis), που είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Νοτίου Αμερικής.
  • Το γκουαρανά (Paullinia cupana).
  • Οι κόκκοι καφέ από τις ποικιλίες Arabica και Robusta
  • Τα φύλλα τσαγιού (Camellia sinensis)

Επίσης, η καφεΐνη είναι βασικό συστατικό ορισμένων αναψυκτικών, ενεργειακών ποτών και συμπληρωμάτων διατροφής, αλλά χρησιμοποιείται και στην φαρμακοβιομηχανία, ειδικά σε σκευάσματα για τους πονοκεφάλους.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος κατανάλωσης καφεΐνης στον Δυτικό κόσμο είναι σε αφέψημα κόκκων καφέ. Και αυτό δεν είναι παράξενο, καθώς πρόκειται για ένα ρόφημα με πλούσια γεύση που μπορείτε να απολαύσετε κάνοντας μια επίσκεψη στο διαδικτυακό καζίνο της Netbet, που προτιμούν πολλοί παίκτες στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο για τα συναρπαστικά παιχνίδια του, που εξασφαλίζουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης.

Ο καφές είναι και το ρόφημα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση καφεΐνης, καθώς περιέχει περίπου 100 mg ανά φλιτζάνι. Το yerba mate έρχεται στη δεύτερη θέση, με περιεκτικότητα  78 mg ανά φλιτζάνι και το μαύρο τσάι ακολουθεί με 55 mg ανά φλιτζάνι.

Πως δρα η καφεΐνη στον οργανισμό

Η καφεΐνη έχει μια μοριακή δομή παρόμοια με την αδενοσίνη και δρα ανταγωνιστικά με αυτήν, στους υποδοχείς του εγκεφάλου. Παρεμποδίζοντας την προσκόλληση της αδενοσίνης στους νευρώνες διεγείρει την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Μια χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης, μεταξύ 20 mg και 200 mg ανά μέρα έχει θετική επίδραση καθώς προκαλεί ευεξία, συγκέντρωση και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

Εν τούτοις, υψηλότερες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και άγχος, ειδικά σε άτομα που δεν έχουν συνηθίσει την επίδρασή της.

Η δράση της καφεΐνης κατά της παχυσαρκίας

Ενδιαφέρουσες επιστημονικές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για τη συμβολή της καφεΐνης στο χάσιμο βάρους. Θεωρείται ότι αυτή η ουσία επιταχύνει τους μεταβολικούς ρυθμούς, επιδρά θερμογενετικά, κυρίως στα λιπίδια και αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, προκαλεί την έκκριση νορεπιρεφρίνης, που έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες.

Καφεΐνη και διαβήτης

Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια αντίθετη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και του κινδύνου να εκδηλωθεί διαβήτης τύπου 2. Τα άτομα που καταναλώνουν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την ασθένεια. Κατ’ αναλογία, αυτοί που πίνουν τέσσερα έως έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 28% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2 από εκείνους που δεν καταναλώνουν καφεΐνη.

Πώς επηρεάζει η καφεΐνη την απορρόφηση ανόργανων στοιχείων;

Αν πιείτε ένα ποτήρι αναψυκτικό που περιέχει καφεΐνη μαζί με το φαγητό, ο οργανισμός σας θα δυσκολευτεί να απορροφήσει βασικά ανόργανα στοιχεία, όπως είναι ο σίδηρος και το ασβέστιο. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλες δόσεις καφεΐνης αυξάνουν την αποβολή ασβεστίου μέσω των ούρων και έτσι μεγαλώνει ο κίνδυνος για παθήσεις των οστών.

Πόσους καφέδες μπορείτε να πιείτε;

Οι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης σε 4 φλιτζάνια καφέ φίλτρου ή τρεις καπουτσίνο ανά ημέρα.

Facebook Comments