Ευθύνες και συμφέροντα πίσω από το χάος στη Λέσβο
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πολυδιάστατης κρίσης που αφορά τη Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Τάξη και την Εθνική Ασφάλεια
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πολυδιάστατης κρίσης που αφορά τη Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Τάξη και την Εθνική Ασφάλεια
Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λέσβο προσλαμβάνει χαρακτηριστικά πολυδιάστατης κρίσης που αφορά τη Δημόσια Υγεία, τη Δημόσια Τάξη και την Εθνική Ασφάλεια. Τουλάχιστον δυο υπουργοί έχουν σοβαρές ευθύνες γι’ αυτό που συμβαίνει.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, γιατί υπαναχώρησε στην ειλημμένη απόφαση της κυβέρνηση για τη απαλλοτρίωση συγκεκριμένων χώρων στους οποίους θα δημιουργούνταν κλειστά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Η υπαναχώρηση ήρθε μετά από πίεση των τοπικών κοινωνιών και διατυπώθηκε on air σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης ζήτησε και πέτυχε να ξεκινήσει διάλογος για το θέμα από μηδενική βάση. Πού οδήγησε αυτός ο διάλογος; Πουθενά ή μάλλον σε αυτό που συμβαίνει σήμερα…
Ο δεύτερος υπουργός που έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης. Ασφαλώς δεν περιμένει κανείς από την Αστυνομία να λύσει το πρόβλημα στη Λέσβο αλλά δεν μπορεί και να δεχτεί ότι 11 διμοιρίες ΜΑΤ και 40 αστυνομικοί που κατέφθασαν λόγω της κρίσης στο νησί δεν κατάφεραν να μη χάσουν τους 7 από τους 35 διαγνωσθέντες με κορωνοϊό, οι οποίοι είχαν εντοπιστεί και – υποτίθεται – απομονωθεί. Τώρα ξανά ψάχνουν και τους 35!
Η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής και η διαχείριση του χάους που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια είναι μια εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση, γιατί εκτός όλων των άλλων απαιτεί τη σύγκρουση με πολλαπλά συμφέροντα τα οποία – αν και φαίνονται αντικρουόμενα – συγκλίνουν, επιτείνοντας το αδιέξοδο.
Πρώτοι από όλους είναι οι τοπικοί παράγοντες. Εκμεταλλευόμενοι τη δικαιολογημένη κόπωση και την οργή των κατοίκων αρνούνται να συνεργαστούν, δε δέχονται κλειστό κέντρο κι επιμένουν να φύγουν εδώ και τώρα οι χιλιάδες μετανάστες από το νησί.
Μετά είναι οι ίδιοι οι μετανάστες. Άλλοι απελπισμένοι κι άλλοι καθοδηγούμενοι, βλέπουν το κάψιμο της Μόριας ως αφορμή για να κάνουν το επόμενο βήμα προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μετά προς την υπόλοιπη Ευρώπη.
Βασικό ρόλο εξακολουθούν να παίζουν κάποιες ύποπτες ΜΚΟ. Έχοντας υποστεί σοβαρό πλήγμα από την αλλαγή πολιτικής με τη νέα κυβέρνηση που αποφάσισε να χωρίσει την ήρα από το στάρι, είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται. Τώρα βλέπουν μια νέα ευκαιρία να δράσουν μέσα στο χάος. Κι όταν μιλάμε για δράση εννοούμε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Γνωστή ΜΚΟ τουιτάρει: Η Μόρια έπεσε, τώρα θα πέσει και η Λέσβος!
Μέσα σε όλα αυτά προσθέστε και τη σύγκρουση του δεξιού με τον αριστερό λαϊκισμό που αλληλοτροφοδοτούνται. Μαζικές απελάσεις λένε οι μεν, κανένα κλειστό κέντρο και ελεύθερη μετακίνηση λένε οι δε. Ό,τι μπορεί ο καθένας, δηλαδή, για να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Απ’ ό,τι φαίνεται, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Λέσβο δε θα λήξει εύκολα. Επειδή όμως δεν μπορεί κανείς να παίζει ούτε με τη Δημόσια Υγεία, ούτε με τη Δημόσια Τάξη, ούτε με την Εθνική Ασφάλεια, ας φροντίσει η κυβέρνηση αυτή τη φορά όχι απλώς να πάρει τις σωστές αποφάσεις αλλά να είναι πραγματικά αποφασισμένη να τις εφαρμόσει.
Facebook Comments