Capital Economics: «Βλέπει» απότομο sell-off στις διεθνείς αγορές
Η νέα έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να στείλει τις αγορές σε απότομο sell-off, όπως αυτό που βίωσαν οι διεθνείς μετοχές
Η νέα έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να στείλει τις αγορές σε απότομο sell-off, όπως αυτό που βίωσαν οι διεθνείς μετοχές
Η νέα έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να στείλει τις αγορές σε απότομο sell-off, όπως αυτό που βίωσαν οι διεθνείς μετοχές το Φεβρουάριο, προειδοποιεί η Capital Economics σε νέα της έκθεση.
H Capital Economics υποστηρίζει πως με τις μεγάλες οικονομίες να ανοίγουν σταδιακά και τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να αναμένεται να παραμείνουν υποστηρικτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η πανδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο στις μεγάλες οικονομίες και ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου εκτεταμένα lockdown. Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας ωστόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θέτει σημαντικά ερωτήματα σε αυτήν την πρόβλεψη. Ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων COVID-19 ημερησίως στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον υψηλότερος από τον Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα lockdowns και οι αγορές μετοχών υποχώρησαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο δείκτης MSCI Europe έχει υποχωρήσει μόνο κατά 2% από τα μέσα Ιουλίου όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά στην περιοχή και ότι ο δείκτης MSCI ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 3%. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές μεταξύ του τι συνέβη τότε και της τρέχουσας κατάστασης.
Πρώτον, ενώ τον Μάρτιο υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική απάντηση στην κρίση, έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή εκτεταμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την πανδημία. Η πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ό,τι χρειάζεται έχει στηρίξει τις αγορές.
Δεύτερον, σε αντίθεση με τον Μάρτιο, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη δεν συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση των θανάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση ηλικία αυτών που νοσούν είναι χαμηλότερη, ή επειδή οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί ή απλά επειδή υπάρχουν περισσότερα τεστ. Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επαναφέρει τα εθνικά lockdowns.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments