Τα rapid test που έχει ρίξει στη μάχη ο ΕΟΔΥ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τη διαφορά. Είναι άμεσα, εύκολα προσβάσιμα και το αποτέλεσμά τους είναι αξιόπιστο. Μέσα σε δέκα λεπτά, τα στελέχη του ΕΟΔΥ έχουν εικόνα, αν κάποιος είναι φορέας του κορονοϊού ή όχι. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί μπορείς καθημερινά να κατευθύνεις τις κινητές μονάδες σε διαφορετικά σημεία, ανάλογα με την επιδημιολογική επιβάρυνση.

Όπως μαθαίνω, τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση τις επόμενες 2 εβδομάδες, θα έχουν τεθεί στη διάθεση του ΕΟΔΥ ορισμένες εκατοντάδες χιλιάδες τεστ ακόμα. Η χώρα μας είχε δεσμεύσει μια παρτίδα 1 εκ. τεστ, εκ των οποίων αποδεσμευθήκαν περίπου τα 200.000. Τα υπόλοιπα 800.000 θα ξεκλειδώσουν σύντομα, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Από εκεί και μετά, το capacity του ΕΟΔΥ για καθημερινά τεστ θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Όπως μου έλεγε αρμόδιο στέλεχος, μαζί με τα μοριακά τεστ που, καθημερινά, ξεπερνούν τα 10.000-11.000, μπορεί να προσεγγίσουμε την περιοχή των 20.000 τεστ σε ημερήσια βάση, κάτι που θα δίνει πιο ανάγλυφη εικόνα της επιδημιολογικής εξέλιξης, ειδικά στο Λεκονπέδιο της Αττικής που παραμένει σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού. 

 

Ο Εξ Απορρήτων

Facebook Comments