Διέκοψε για τη Δευτέρα το δικαστήριο στην δίκη της Χρυσής Αυγής οπότε και θα αποφασίσει για τα ελαφρυντικά.  

Τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει επί των ελαφρυντικών που προέβαλαν οι συνήγοροι στην δίκη της Χρυσής Αυγής.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την Εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και όταν η κ. Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η κ. Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα στις 10 το πρωί.

Μια από τις αγορεύσεις που ξεχώρισαν είναι αυτή του δικηγόρου του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας χρησιμοποίησε ακραίους χαρακτηρισμούς στην αγόρευσή του επιτιθέμενος τόσο στους πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης επί των ενοχών, όσο και σε πολιτικούς που έκαναν δηλώσεις ενόψει της ετυμηγορίας.

Ο συνήγορος χαρακτήρισε «ξυπόλυτους» τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Εφετείο και «γραφικούς και αστείους» τους βουλευτές που έκαναν δηλώσεις με το σύνθημα «Δεν είναι αθώοι».

Μάλιστα αναφερόμενος στους πολιτικούς είπε: «Διεξήχθη μια δίκη ήρεμη και μετά βλέπεις γραφικούς βουλευτές να λένε ”δεν είναι αθώοι”. Μα πόσο γελοίοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Να σας δίνουν εντολές αν είναι ένοχοι ή αθώοι».

Νωρίτερα:

Σήμερα αναμένεται να κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το θέμα του ύψους των ελαφρυντικών που θα αναγνωριστούν στους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προχωρώντας στη συνέχεια στο κρίσιμο θέμα των ποινών που θα επιβληθούν.

Το δικαστήριο διέκοψε για το πρωί της Παρασκευής τη συνεδρίασή του, οπότε και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά.

Στη σημερινή συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις έντεκα το πρωί, θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά, γεγονός από το οποίο θα εξαρτηθεί και το ύψος των σχετικών ποινών.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του ποινικού κώδικα παράγραφος 6.

Αρχικά η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι στη δική της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να αναγνωριστεί ένα επιμέρους ελαφρυντικό του άρθρου 187 του παλαιότερου ΠΚ παράγραφος 6 για 3 πρώην βουλευτές (Δ. Κουκούτσηςς . Χρ. Αλεξόπουλος, Στ. Μπούκουρας) οι οποίοι δεν κατηγορούνται για συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην εγκληματική οργάνωση.

Στη συνέχεια άλλαξε την αρχική της πρόταση, ζητώντας να αναγνωριστεί ελαφρυντικό και σε όσους έχουν κριθεί ένοχοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και παράλληλα δεν έχουν κριθεί ένοχοι για άλλα κακουργήματα.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συλλήψεις

Την ίδια ώρα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, παραμένει σε ετοιμότητα για το σχέδιο σύλληψης μόλις ανακοινωθούν οι ποινές και κριθεί ποιοι θα μεταφερθούν στις φυλακές. Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής γνωρίζουν πλέον τα ωράριά τους, τις συνήθειές τους και τα δρομολόγιά τους και περιμένουν να ανακοινωθεί η τελική απόφαση από το δικαστήριο.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Σταύρου Μπαλάσκα της ΠΟΑΣΥ. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς αν η αστυνομία είναι έτοιμη να εντοπίσει και να συλλάβει, εφόσον χρειαστεί, τα μέλη και τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Μπαλάσκας είπε: «Η ΕΛ.ΑΣ. είναι στα 5 έως 6 μέτρα κοντά στους χρυσαυγίτες. Με το που θα δοθεί εντολή, οι αστυνομικοί θα είναι στον διπλανό τοίχο».

Μάλιστα, είπε πως εφόσον καταδικαστούν, οι αστυνομικοί, όταν τους εντοπίσουν, θα τους περάσουν χειροπέδες προκειμένου να τους οδηγήσουν στη φυλακή, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρόσθεσε όμως πως στην περίπτωση που τα μέλη της Χρυσής Αυγής αντισταθούν, τότε θα γίνει βίαιη προσαγωγή.

Σε ερώτηση σε ποιες φυλακές θα οδηγηθούν και αν θα δημιουργηθεί ειδική πτέρυγα, ο κ. Μπαλάσκας δεν απάντησε, καθώς τόνισε πως η δουλειά της αστυνομίας σταματάει από τη στιγμή που θα τους μεταφέρουν στο σωφρονιστικό κατάστημα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα 23 στελέχη που κατηγορούνται για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση σε συνεργασία με το τμήμα αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Facebook Comments