«Αντέχει» και με το παραπάνω το «μαξιλάρι» το νέο lockdown της οικονομίας
Το νέο δεύτερο lockdown που «επιβάλλει» πλέον η επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας και ο συνδυασμός τους με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, δεν προκαλούν
Το νέο δεύτερο lockdown που «επιβάλλει» πλέον η επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας και ο συνδυασμός τους με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, δεν προκαλούν
Το νέο δεύτερο lockdown που «επιβάλλει» πλέον η επιδείνωση της κατάστασης της πανδημίας και ο συνδυασμός τους με περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη, δεν προκαλούν συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, καθώς το ψύχραιμο μάνατζμεντ των ταμειακών διαθεσίμων τους τελευταίους μήνες έχει εξασφαλίσει το ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα ρευστότητας ή χρηματοδότησης. Μάλιστα, το «μαξιλάρι» αντέχει και άλλα μέτρα πέραν των 3,3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς η πιθανότητα για παράταση του lockdown μετά τις τρεις εβδομάδες, αλλά και για μίνι lockdowns στο α’ τρίμηνο του 2021 δεν μπορούν να αποκλειστούν. Και αυτό επειδή το μόνο σίγουρο είναι πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι απρόβλεπτη, όπως απρόβλεπτη είναι και η διάρκειά της.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η ING δεν προβλέπει μόνο διψήφια ύφεση στην Ελλάδα φέτος αλλά και τρίτο lockdown στις αρχές του 2021. Τα νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με τα lockdown που υπάρχουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αδιαμφισβήτητα θα χτυπήσουν την ελληνική οικονομία. Όπως προειδοποίησε η ING, υπάρχει πλέον υψηλός κίνδυνος για ύφεση με διπλό πάτο στην Ελλάδα, δηλαδή νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ και στο δ΄τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα για το σύνολο του 2020, η ύφεση θα ξεπεράσει το 12%, ενώ δεδομένου ότι πιθανόν να υπάρξουν περαιτέρω lockdowns στα α’ τρίμηνο του 2021, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι επίσης πολύ πιο αδύναμη. «Μόνο στα τέλη του 2022 με αρχές 2023 η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα», τόνισε η ING.
Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο ήταν… έτοιμη από καιρό για την επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία. Όπως δήλωσε και ο υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας η κυβέρνηση αξιοποιεί, με σύνεση, υπευθυνότητα και νοικοκυρεμένη διαχείριση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, που ανέρχονται σε 37,5 δις, και των οποίων το 50% χτίστηκε το τελευταίο έτος, από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του υπολοίπου είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Το ΥΠΟΙΚ είναι άλλωστε έτοιμο να προβεί σε νέες κινήσεις αν το απαιτήσουν οι συνθήκες χάρη σε αυτά τα “πυρομαχικά” τα οποία και θα διαχειριστεί σοφά τους επόμενους μήνες.
Το «μαξιλάρι» ήταν και είναι ίσως το μεγαλύτερο όπλο της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός, καθώς αποτέλεσε σημαντική πηγή χρηματοδότησης των μέτρων στήριξης με ταυτόχρονη αντικατάσταση των κεφαλαίων που «βγαίνουν» από αυτό με μελετημένες κινήσεις στην αγορά ομολόγων. Όπως εκτίμησε και η S&P, η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά «μαξιλάρια» για την αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία υποστηρίζουν το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους.
Ο σχεδιασμός του ΟΔΔΗΧ με ορίζοντα 14μήνου διασφαλίζει την διατήρηση του υψηλού επιπέδου αυτών των διαθεσίμων τόσο στα τέλη του 2020 όσο και στα τέλη του 2021, λαμβάνοντας υπόψη και τα κεφάλαια στήριξης που θα χρειαστούν για την οικονομία στο διάστημα αυτό.
Αυτή τη στιγμή, το «μαξιλάρι» διαμορφώνεται στα 37,5 δισ. ευρώ, όπως σημειώθηκε παραπάνω, μετά και την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, και εκτιμάται ότι θα κλείσει το έτος στα 33-35 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 θα κινηθεί επίσης πάνω από τα 30 δισ. ευρώ, ακόμα και με τα περαιτέρω μέτρα στήριξης που χρειάζεται η οικονομία λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Πώς θα γίνει αυτό; Με την σωστή διαχείριση… εκροών – εισροών. Έως τέλος του 2020 τα ταμειακά διαθέσιμα αναμένεται να ενισχυθούν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ το 2021 κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ, με πόρους από το πρόγραμμα SURE, εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα κέρδη από τα ANFAs-SMPs κ.α.
Από την άλλη, έως το τέλος του 2020 από το «μαξιλάρι» μπορούν να διατεθούν έως και 5 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, ενώ το 2021 και μέχρι να αρχίσει να λειτουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, θα μπορούσαν να δαπανηθούν άλλα τόσα με τις συνολικές εκροές από τον «κουμπαρά» να εκτιμώνται στα 15 δισ. ευρώ (με 11 δισ. ευρώ να κατευθύνονται σε χρεολύσια τόκους κτλ.).
Πρέπει να σημειωθεί ότι, αν και έως τώρα έχει αποφευχθεί, υπάρχει ετοιμότητα ακόμα και για το ενδεχόμενο προσφυγής στην πιστωτική γραμμή πανδημίας του ESM ( περί τα 3,7 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να φέρουν ακόμη και αρνητικό επιτόκιο και θα έχουν κατεύθυνση τις δαπάνες για την Υγεία), κάτι που αναλυτές και διεθνείς οίκοι έχουν επισημάνει στην «Κ» ότι θα είναι θετικό για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας και θα της δώσει… πόντους ελκυστικότητας στους επενδυτές.
Φυσικά, τα κεφάλαια της Ε.Ε δεν είναι και μόνες εισροές που αναμένονται, καθώς ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τις κινήσεις του στις αγορές για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους. Έως τώρα φέτος έχουν αντληθεί 12 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσω εκδόσεων και επανεκδόσεων τίτλων (15ετές, 10ετές, 7ετές), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και άλλη έξοδος στις αγορές πριν το τέλος του έτους εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Το 2021 εκτιμάται ότι θα αντληθούν περί τα 11 δισ. ευρώ από τις αγορές, ισοφαρίζοντας έτσι τις αγορές ομολόγων στις οποίες προχωρά η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP και οι οποίες σε ονομαστικές τιμές θα διαμορφωθούν συνολικά στα 23-24 δισ. ευρώ, ενώ θα είναι ακόμη μεγαλύτερες εάν το PEPP αυξηθεί και πάρει… παράταση.
Facebook Comments