Άγριες φράουλες με ραδιενέργεια
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ριζοσπάστης παρουσίαζε το Τσερνόμπιλ ως προπαγάνδα της Δύσης για να πλήξει την ΕΣΣΔ
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ριζοσπάστης παρουσίαζε το Τσερνόμπιλ ως προπαγάνδα της Δύσης για να πλήξει την ΕΣΣΔ
Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Ριζοσπάστης παρουσίαζε το Τσερνόμπιλ ως προπαγάνδα της Δύσης για να πλήξει την ΕΣΣΔ. Μάλιστα για να πειστεί το εγχώριο κοινό ότι πρόκειται περί υπερβολής, πρωτοστατούσε στην αρθρογραφία τότε ο σημερινός “καθοδηγητής” του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός. Άλλοι έλεγαν φάτε μαρούλια, άλλοι έλεγαν φάτε φράουλες, λίγη σημασία έχει, το Τσερνόμπιλ πέρασε στην ιστορία δείχνοντας το σκληρό πρόσωπο των ολοκληρωτικών καθεστώτων, καθώς η ενημέρωση έβγαινε με το σταγονόμετρο και με λογική πολιτικής διαχείρισης.
Όταν το ραδιενεργό νέφος έφτανε κυρίως στην Β. Ελλάδα και λίγο αργότερα στην Θεσσαλία με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει οδηγίες για αποφυγή κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος και συστάσεις για καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών κάποιοι μιλούσαν για υπερβολές. Μέχρι και το 1996 όμως οι μετρήσεις στην Β. Ελλάδα έδιναν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας. Όλα έδειχναν ότι δεν ήταν ούτε κακόγουστο αστείο, ούτε προπαγάνδα απέναντι στην ΕΣΣΔ.
Το ΚΚΕ σήμερα δεν αμφισβητεί την ύπαρξη του ιού, τηρεί τα μέτρα, δίνει τα ανάλογα μηνύματα και τα στελέχη του στη Βουλή βγαίνουν πάντα με μάσκες δείχνοντας τον απαραίτητο σεβασμό σε όσους δίνουν την μάχη απέναντι στην πανδημία. Παράλληλα σφυροκοπά την κυβέρνηση καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για την υγεία και για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ουδέποτε εκπρόσωπος του, τοποθετήθηκε γενικά υπέρ του “σπασίματος των περιοριστικών μέτρων”.
Μέχρι εδώ όλα είναι λογικά, αυτό που ξεπερνά την λογική όμως και θυμίζει ανάλογα περιστατικά με το προηγούμενο, είναι το επιλεκτικό σπάσιμο των μέτρων ανάλογα με την επέτειο, είτε είναι της Πρωτομαγιάς, είτε της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ο γ.γ. του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζει ότι όπως την Πρωτομαγιά έτσι και στο Πολυτεχνείο το ΚΚΕ θα κάνει πορεία τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Την Πρωτομαγιά όμως πέρα από τις εικόνες στο Σύνταγμα, υπήρξαν και άλλες πριν και μετά την συγκέντρωση που δείχνουν μέλη και φίλους του κόμματος να μην κρατούν τις αποστάσεις. Η δυναμική της διασποράς του ιού στην κοινότητα πλέον δεν έχει καμία σχέση με αυτή που είχε τότε. Σήμερα η κοινή λογική επιβάλλει την ακύρωση μαζικών κινητοποιήσεων με οποιονδήποτε τρόπο.
Για ποιο λόγο; Γιατί ο αριθμός των νεκρών (70 εχθές), η πίεση στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας κάνουν απολύτως σαφές, ότι δεν υπάρχει περιθώριο ρίσκου, ούτε για ένα ακόμα κρούσμα. Μόνο και μόνο για αυτό το ΚΚΕ θα έπρεπε να έχει εντελώς διαφορετική στάση.
Ας τσακίσουν την κυβέρνηση στην κριτική, ήδη άλλωστε μετρά φθορά από την διαχείριση της πανδημίας, ας κάνουν όσες κινητοποιήσεις θέλουν μετά το τέλος του εφιάλτη, ας πιέσουν με κάθε τρόπο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά για το καλό όλων δεν είναι δυνατόν να συζητάμε μέρα με 70 νεκρούς, πως θα γίνουν πορείες.
Παρελάσεις δεν έγιναν, ο Χριστιανικός εορτασμός της Ανάστασης επίσης έγινε με τους πιστούς στα σπίτια τους. Μπορεί με τον ίδιο τρόπο η πορεία για το Πολυτεχνείο να μην γίνει φέτος και να σταματήσει αυτή η συζήτηση πολυτελείας. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα φαίνεται στους ασθενείς, στους συγγενείς τους και στο νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο εορτασμός του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη όπως όλα δείχνουν είχε τεράστιο κόστος, κάθε συγκέντρωση κόσμου για οποιονδήποτε λόγο έχει κόστος, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις στα κίνητρα και στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των συγκεντρωμένων, το ίδιο σύστημα υγείας υπάρχει για όλους.
Καιρός για κοινή λογική, για σεβασμό σε όσους δίνουν την μάχη, η δυναμική αντιπολίτευση είναι απαραίτητη, τα ρίσκα με την δημόσια υγεία όμως σε αυτές τις συνθήκες θυμίζουν φράουλες με ραδιενέργεια.
Η ανακοίνωση μελών του Συλλόγου Φυλακισθέντων κι Εξορισθέντων Αντιστασιακών τα λέει όλα σύντομα: «Δεν θα συμμετέχω σε καμία εκδήλωση για το Πολυτεχνείο, όχι γιατί το διέταξε ο Χρυσοχοΐδης, αλλά γιατί μου το επιβάλλει η συνείδησή μου.»
Facebook Comments