Η Μαρέβα Μητσοτάκη για τη βία κατά των γυναικών
Με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη γράφει με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας
Με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη γράφει με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας
Με άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη γράφει με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών μιλώντας για “μια κατάρα που συνοδεύει την ανθρωπότητα επί αιώνες, χωρίς να γνωρίζει σύνορα, λαούς ή ταξικούς διαχωρισμούς”.
Και συνεχίζει: “Καθώς, μάλιστα, η οικογένεια εδραιώνεται ως βασικός πυρήνας της κοινωνικής ζωής, η έμφυλη βία μετατρέπεται, όλο και πιο συχνά, σε ενδοοικογενειακή. Και τότε τα θύματά της πολλαπλασιάζονται, αφού δίπλα στις γυναίκες απλώνεται και στα απιδιά. Πρόκειται για πρόβλημα που εκδηλώνεται με πολλές μορφές: σωματική, λεκτική, σεξουαλική, ψυχολογική ή ακόμη και οικονομική. Ένα σκοπό, όμως, έχει πάντοτε: την ισοπέδωση του άλλου φύλου ως αυτόνομης προσωπικότητας.
Ένα αίσθημα προκαλεί σταθερά: τον φόβο. Και ένα στοιχείο τη συνοδεύει συνήθως: η σιωπή”. Το μήνυμά της είναι μήνυμα εγρήγορσης: “Θέση μάχης, λοιπόν, σε αυτόν τον ασύμμετρο πόλεμο πρέπει να πάρει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά: στο πέπλο σιωπής γύρω από περιστατικά βίας να απαντήσει με την άμεση καταγγελία του. Στην αδιαφορία να αντιτάξει την αλληλεγγύη. Και στην αναπαραγωγή του λάθους να αντισταθεί με το σωστό παράδειγμα προς τα παιδιά και το περιβάλλον του”. Κατά την Μαρέβα Μητσοτάκη: “είναι καιρός η δράση του κακού να προκαλέσει την αντίδραση του καλού. Σπάζοντας την ένοχη σιγή με την ελεύθερη φωνή μας. Και φοβίζοντας τον φόβο με την ισχύ του δικαίου”. Τέλος, αναφέρεται στις δράσεις που υπάρχουν για τις γυναίκες-θύματα βίας.
Πρόκειται για τη γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 42 Κέντρα, 20 Ξενώνες Φιλοξενίας και το Πρόγραμμα Survivor για τις γυναίκες μετανάστριες και πρόσφυγες που είναι θύματα βίας. Αναφέρεται επίσης στις 73 υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που συγκροτήθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με αποκλειστικό προσανατολισμό την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και καταλήγει ότι όλα αυτά τα σημαντικά βήματα “δεν θα είναι ποτέ αρκετά όταν συγκρίνονται με τις ανάγκες”.
Facebook Comments