Μανταρίνι: Το φρούτο της μακροζωίας
Ίσως πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του χειμώνα και για ένα φρούτο που μπορούμε να προσθέσουμε σε δεκάδες συνταγές
Ίσως πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του χειμώνα και για ένα φρούτο που μπορούμε να προσθέσουμε σε δεκάδες συνταγές
Ίσως πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό φρούτο του χειμώνα και για ένα φρούτο που μπορούμε να προσθέσουμε σε δεκάδες συνταγές.
Το μανταρίνι, που συμβολίζει τη μακροζωία, ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι και η καλύτερη εποχή του είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη. Η πιο γνωστή ποικιλία διεθνώς είναι η Κλημεντίνη και ακολουθεί το Νόβα (κυρίως σε Ανατολικές χώρες). Μάλιστα η ποικιλία Κλημεντίνη πήρε το όνομά της από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε τη συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.
Λίγη Ιστορία
Η ιστορία των μανταρινιών ξεκινά πριν από 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων ήταν πορτοκαλί, αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα. Στην Ελλάδα τα έφερε από τη Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και στη Χίο. Το μανταρίνι, λοιπόν, μπορεί να άργησε, αλλά πλέον είναι για τα καλά στη διατροφή μας και πολύ λογικό, βέβαια, αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνες και όχι μόνο.
Διατροφικός θησαυρός
Ξεκινώντας από τον φλοιό του μανταρινιού αξίζει να πούμε, πως έχει θεραπευτικές ιδιότητες και διευκολύνει την πέψη, κάνει καλό στην κοιλιά και έχει ηρεμιστική δράση. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, η κατανάλωση μανταρινιών μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του ήπατος, καρδιοπαθειών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη. Τα μανταρίνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α και καροτένιου που και τα δύο συμβάλλουν στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών. Επιπλέον, δύο μέτρια μανταρίνια μπορούν να καλύψουν περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπινου σώματος σε κάλιο.
Ακόμη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη με αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμά την επιβλαβή δράση που έχουν οι ελεύθερες ρίζες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μεταξύ των εσπεριδοειδών, τα μανταρίνια έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο σε καροτενοειδή και πιο συγκεκριμένα είναι πλούσια σε β-κρυπτοξανθίνη. Αξίζει να σημειωθεί, πως η β-κρυπτοξανθίνη ευθύνεται για το πορτοκαλί χρώμα των μανταρινιών και για την αντικαρκινική τoυς δράση. Μην ξεχνάμε ακόμη πως τα μανταρίνια βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου γι’ αυτό μετά από φακές ή σπανακόρυζο είναι καλό τα τρώμε ένα μανταρίνι! Τέλος, από τα μανταρίνια προέρχεται και ένα εξαιρετικό έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και την κοσμετολογία ως χαλαρωτικό, αντιρυτιδικό και αντισηπτικό.
Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Το μανταρίνι έχει πολλά ονόματα, μερικά από τα οποία αναφέρονται σε διασταυρώσεις ανάμεσα στη μανταρινιά και σε άλλο εσπεριδοειδές φυτό.Οι κυριότερες είναι οι εξής:
α. Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι (Citrus deliciosa), με καρπούς που ωριμάζουν από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο. Διακρίνεται για τον λεπτό φλοιό κιτρινοπράσινου χρώματος, με σάρκα χυμώδη, πολύ αρωματική και γλυκιά, που όμως έχει πολλούς σπόρους (σπέρματα). Κάποτε ήταν η μόνη που καλλιεργούνταν στη χώρα μας, αλλά σήμερα εκτοπίζεται συνεχώς από τις άσπερμες ποικιλίες. Πλέον συναντάται κυρίως στη Χίο, την Κάλυμνο και την Κρήτη.
β. Οι κλημεντίνες (Citrus reticulata) Αλγερίου, Ισραήλ, Πόρου, Ρόδου κ.λπ. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 – 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Ο καρπός τους είναι μεσαίου μεγέθους με σφαιρικό, πεπλατυσμένο σχήμα. Η επιδερμίδα τους είναι λεπτή, πορτοκαλοκόκκινη, που χαλαρώνει κατά την ωρίμαση, ενώ η σάρκα τους είναι αρωματική, γλυκιά και άσπερμη ή ολιγόσπερμη. Με πορτοκαλί καρπούς, που ωριμάζουν από Οκτώβριο μέχρι Ιανουάριο, είναι η πλέον διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα.
γ. Τα σατσούμα (Citrus unshiu), τα οποία στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε περιορισμένες εκτάσεις. Με καταγωγή από την Ιαπωνία, η ποικιλία αυτή έχει μικρούς έως μεγάλους σφαιρικούς καρπούς, πεπλατυσμένους, άσπερμους, αρκετά γλυκούς και ελαφρώς υπόξινους. Ο φλοιός τους είναι λεπτός, πορτοκαλί χρώματος, ο οποίος χαλαρώνει κατά την ωρίμαση. Ωριμάζουν από τον Οκτώβριο μέχρι το Δεκέμβριο.
δ. Τα Ενκορ (Εncore) μια όψιμη ποικιλία που ωριμάζει από το Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Ο καρπός τους είναι μεσαίου μεγέθους και η επιδερμίδα τους πορτοκαλοκίτρινη. Η σάρκα τους είναι πλούσια σε χυμό, γευστική, αλλά με πολλά σπόρια.
ε. Τελευταία, αλλά εξίσου σημαντική είναι η Ορτανικ (Citrus reticulata). Μια μεσοπρώιμη ποικιλία, με πολλά σπέρματα, που ωριμάζει από τον Ιανουάριο μέχρι το Φεβρουάριο. Ο καρπός της είναι μεγάλος και πλακέ. Εχει σάρκα ζουμερή, γευστική και αρκετά αρωματική.
Τώρα, ξέρεις, λοιπόν, πόσο καλό κάνει το μανταρίνι στην υγεία σου.
Facebook Comments