Λίγες ώρες πριν η κυβέρνηση συμφωνήσει και καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης και νέος «εξορθολογισμός» στις αμοιβές υπουργών και διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων ανεξάρτητων αρχών.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Μεγάρου Μαξίμου

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη που συγκλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο την κατάθεση του νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων των Υπουργών, των Διοικητών ΔΕΚΟ και των Προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. 

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Μιλώντας στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων:

«.. Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους…
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των Υπουργών, των Διοικητών Οργανισμών και των Προέδρων των ανεξάρτητων αρχών…

Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει..»

Τι ισχύει με τη φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης

Σημειώνεται ότι το 25% της μεικτής βουλευτικής αποζημίωσης είναι αφορολόγητο και αφαιρείται από τον υπολογισμό φόρου επί του καθαρού ποσού, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί με απόφαση της Βουλής και του υπουργείου Οικονομικών. Από τη φορολόγηση εξαιρούνται και τα επιδόματα των βουλευτών (ταχυδρομική ατέλεια, τηλέφωνα, γραφεία, οχήματα, κ.α.).

Η αποζημίωση, μετά τις μειώσεις περίπου 50% που έγιναν στα χρόνια του μνημονίου, φτάνει σήμερα περί τις 6.000-6.500 ευρώ μηναίως.

Το 2010 έγιναν αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των βουλευτών, καθώς έως τότε ίσχυε ένα ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς. 

Facebook Comments