Την εκταμίευση ενός πρώτου πακέτου έως και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την άμεση ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή πριν ολοκληρωθούν τα νέα τεστ αντοχής που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξετάζουν οι εταίροι, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται πως το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου προέβλεπε την άμεση εκταμίευση στήριξη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση συμφωνίας, όμως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι θεσμοί φαίνεται πως επέλεξαν μια πιο σκληρή στάση, λόγο και το ανοιχτού μετώπου των «κόκκινων» δανείων, που αυξάνουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης.

Η πηγή επισήμανε πως οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση, τη στιγμή που τα τεστ της ΕΚΤ αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Οκτώβριο.

Αυτό θα σημαίνει πως τα πρώτα κεφάλαια μπορεί να εισρεύσουν στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα πριν καν καθοριστεί το ακριβές ποσό που χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία υπολογίζεται πως θα κοστίσει μεταξύ 10 και 25 δισεκ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα σχόλια του αξιωματούχου καταδεικνύουν πως οι εταίροι γίνονται σταδιακά πιο δεκτικοί στην πρώτα της Αθήνας για την ταχύτερη δυνατή παροχή βοήθειας στις τράπεζες.
 

Facebook Comments